Oude foto’s restaureren in Photoshop

Amy Schutte 8106

In een doos op zolder heb je vast nog oude foto’s liggen. Wellicht van je opa of oma, oud tantes of andere familieleden. Die foto’s worden niet mooier naarmate tijd verstrijkt; integendeel. Maar je kunt ze restaureren in Photoshop.

Want uiteindelijk worden de foto’s steeds slechter en dat is zonde, vaak heb je maar één of slechts een aantal foto’s van dierbaren. Tijd om ze te digitaliseren en te restaureren.

restaureren, digitaliseren, oude foto, papieren foto, analoge fotografie, foto opknappen

Scannen

Om te beginnen moet je natuurlijk je papieren foto omzetten in een digitaal bestand. Anders kun je ze niet op de computer bewerken. Er zijn allerlei apps waarmee je met je mobiele telefoon of tablet prima scans kunt maken. Maar onthoud: de scan is slechts zo goed als de camera in je toestel, je kunt er geen pixels bijmaken. De veiligste keuze is daarom een echte scanner. Je kunt de foto eerst scannen en opslaan op je computer, of direct in Photoshop importeren/ Open daarvoor Photoshop en ga naar bestand > importeren > afbeeldingen van apparaat. Zet de resolutie tenminste op 300 en importeer het beeld als Jpeg.
Roteer het beeld eventueel en snijd het bij. Nu kun je aan de slag met restaureren.

Restaureren in lagen

Veel oude foto’s zijn een beetje vervaagd en soms ook verkleurd. Je kunt de tinten verbeteren, door eerst een nieuwe laag aan te maken. Ga naar laag > nieuwe aanpassingslaag > niveaus. Sleep de driehoekjes nu naar de hoeken van het histogram.  Om de tinten verder te verbeteren, kun je nog een zwart-wit aanpassingslaag toevoegen. Wil je de ‘oude’ look houden, dan kun je eventueel een klein beetje kleurtint toevoegen. Klik op tint, vaak werkt een heel klein beetje geel of rood goed.

Verscherpen

Om de vervaging nog iets verder aan te pakken, kun je de foto verscherpen. Ook hiervoor kun je het beste een aanpassingslaag maken, eventueel met een masker zodat je kunt bepalen hoe en waar je dit wil toepassen. Kies het filter slim verscherpen om het resultaat zelf in de hand te houden. Verminder eventueel ruis voordat je gaat verscherpen, zodat de ruis niet erger wordt. Werk met kleine beetjes, zodat het resultaat niet te heftig wordt. Je kunt altijd nog meer verscherping toepassen. Met verscherpen wordt het contrast van de afbeelding verhoogd. Als er teveel verandering is in de hooglichten of schaduwen kun je de instelling voor het overvloeien van lagen gebruiken. Ga hiervoor naar geavanceerd overvloeien in het dialoogvenster laagstijl (onder ‘overvloeien als’).

restaureren, digitaliseren, oude foto, papieren foto, analoge fotografie, foto opknappen

Retoucheren

Kleine vlekjes en beschadigingen, die meestal de witte onderlaag van het papier tonen, bijvoorbeeld door vouwen, kun je wegwerken met de kloonstempel. Selecteer de stempel in de gereedschappen. Werk alle kleine vlekjes weg en beoordeel het resultaat.

Restaureren door vullen met inhoud behouden

Grotere beschadigingen kun je beter met het gereedschap ‘vullen met behoud van inhoud’ bijwerken. Selecteer de beschadiging, bijvoorbeeld met de lasso. Neem in je selectie een randje van de foto mee, zodat Photoshop iets heeft om mee te rekenen. Klik op ​Bewerken​ > ​Selectie vullen​. ​Selecteer in het dialoogvenster Opvullaag​ in de vervolgkeuzelijst de optie ​Met behoud van inhoud​. Vooral als de achtergrond mooi doorloopt achter het onderwerp kan Photoshop nu zelf bedenken wat er zou moeten zijn. Het werkt minder goed langs de randen, maar je komt er een heel eind mee.

Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je oude foto's te restaureren. Zo blijven ze nog jaren bewaard en hebben volgende generatie's ook een tastbare herinnering.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy