Je foto een vintage effect geven

Amy Schutte 6095
Oude foto’s hebben een bepaalde charme. We hebben het over echt oude foto’s, zoals je wellicht nog hebt van je overgrootouders.

Foto’s die we nu maken zijn heel anders. Sowieso hebben we nu kleurenfoto’s. Bovendien is de kwaliteit veel beter, zelfs wanneer je gebruik zou maken van een analoge camera. Het voordeel is echter wel dat we een foto gemakkelijk vintage kunnen laten lijken, in de nabewerking. In Photoshop bijvoorbeeld.

Foto maken voor je vintage project

Oude foto’s zijn vaak niet haarscherp. Door de foto met een iets ‘te’ lange sluitertijd te maken, kun je een klein beetje bewegingsonscherpte in je foto opnemen. Stel wel scherp op de ogen, anders maakt het je foto eerder onduidelijk.

Vignette

Veel oudere, vintage foto’s zijn donkerder bij de randen. Dit heet een vignette, en dit kun je ook in de nabewerking aan je foto’s toevoegen. Een vignette moet mooi en natuurlijk overlopen in de foto. In het ideale geval valt het nauwelijks op. Als donkere randen gaan opvallen, kun je beter opnieuw beginnen. In Photoshop(maar ook in de meeste andere nabewerkingsprogramma’s) kun je het vignette zachtjes laten overlopen door gebruik te maken van de doezelaar. zorg dat het effect natuurlijk is.

Vintage is zwart-wit

Om je foto oud te laten lijken, zul je deze ook naar zwart-wit moeten omzetten. Met een mooi verloopfilter kun je een kleurtint aan je zwart-wit conversie geven. Een zachte, bruine gloed past goed bij het verschoten effect van je ‘oude’ foto. Doe het heel voorzichtig, want als je dit teveel doet wordt het raar.

Contrast laag

Om het vintage effect extra aan te zetten, en omdat oude foto’s altijd wat vaag zijn (soms zijn ze letterlijk verschoten van kleur), kun je het contrast beter verlagen. Dat helpt met het zachte effect van oude foto’s. Met de schuifjes kun je het contrast en het lokaal contrast iets terugdraaien.

Textuur in laag

Je kunt op internet foto’s van verschillende texturen vinden, of zelf foto’s nemen hiervan. Maak een extra laagmasker aan, importeer de afbeelding en zorg dat je de dekking laag zet. Dit weer om een natuurlijk effect te krijgen. Je kunt ook met de curven spelen om het effect zachter te maken. Op het gezicht kun je overigens beter geen textuur toepassen.

Er zijn ook allerlei apps waarmee je je foto’s ouder kunt maken en een vintage sfeer kunt geven. Maar in Photoshop hou je een foto over in de resolutie van deze tijd, met de uitstraling van weleer.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy