Omgaan met gratis werken

Redactie digifoto Starter 648
Veel fotografen doen aan gratis werken. Maar hoe pak je dit het beste aan en zorg je ervoor dat je werk niet gestolen wordt, gebruikt wordt voor onbedoelde doeleinden etc.

Zo’n 90 procent van alle fotografen doet aan gratis werken. Het is in de wereld van fotografie ook niet ongebruikelijk om voor niets te werken, in ruil voor naambekendheid, ervaring en waardering. Hier enkele tips om goed om te gaan met gratis werken.

Wees duidelijk over beeldgebruik

Als je klant de foto’s voor Instagram wil hebben, zorg er dan voor dat in je overeenkomst hebt staan dat de afbeeldingen voor Instagram zijn en niet voor iets anders. Je kunt ook een tijdslimiet of een aantal keren instellen met de hoeveelheid waarin ze kunnen worden gebruikt. Je moet ook duidelijk zijn of je de afbeeldingen voor je eigen sociale media en/of portfolio gaat gebruiken. Als auteursrechthebbende heb je het volledige recht om dit zonder hun toestemming te doen, maar het is goed als de klant dit van tevoren weet.

Geef middelgrote resolutiebestanden van je gratis werken

Voor foto's is 2000 pixels aan de langste zijde voldoende voor online publicatie en meer dan genoeg voor Instagram. Als de klant dan een hogere resolutie nodig heeft voor afdrukken, moet je een vergoeding in rekening brengen, ook al is deze klein. Je doet al aan gratis werken, dus dit kan best. Het komt sowieso zelden voor dat bij gratis werken gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen voor iets anders dan online gebruik. Als algemene regel geldt dat als zij afdrukken, zij betalen.

Krijg credits voor gratis werken

Het heeft geen zin om voor de waardering te werken en dan de waardering niet te krijgen. In uw overeenkomst moet worden vermeld dat je elke keer dat een afbeelding wordt gebruikt, moet worden gecrediteerd, ongeacht of je foto afgedrukt of online gebruikt wordt. Voor Instagram moet je zowel getagd als vermeld worden in het bijschrift, elke keer als een foto opnieuw gebruikt wordt. Zorg ervoor dat vanaf het begin duidelijk is dat je credits wilt voor jouw werk, juist voor het gratis werken.

Plaats een watermerk

Er zullen niet veel klanten voor deze optie kiezen, maar het kan geen kwaad om te vragen. Watermerken zijn een geweldige manier om de impact van een afbeelding te verpesten, maar het is een goed compromis, vooral als de kans bestaat dat je werk opnieuw wordt gepost op andere Instagram-accounts of ergens anders wordt weergegeven. Vooral met gratis werken kan dit snel gebeuren. Houd er rekening mee dat afbeeldingen vaak worden bijgesneden voor Instagram, dus zet je watermerk op een plek waar het er niet afgesneden kan worden zonder dat er een belangrijk stuk van de afbeelding af moet.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie