De voordelen van continulicht bij portretfotografie

Redactie digifoto Starter 1930
Als het vroeger ging over portretfotografie, werd eigenlijk alleen continulicht in de vorm van felle lampen ingezet. Deze tijd veranderde toen studioflitsers in trek kwamen, maar deze waren toen nog behoorlijk aan de prijs. Sinds een jaar of tien is deze vorm van verlichting voor de meeste fotografen betaalbaar geworden. Maar nu is er een andere vorm van continulicht de overhand aan het nemen bij portretfotografie, namelijk ledverlichting.

Tegenwoordig wordt met continulicht dan ook belichting met ledlampen bedoeld, en dat heeft vele voordelen voor portretfotografen. Denk aan het gebruiksgemak, een lager stroomverbruik en de vele kleurtemperaturen.

Portretfotografie in gemak versimpeld

Flitslampen worden veel gebruikt in de fotografie, maar zijn voor portretten minder praktisch dan ledlampen. Dit verschil wordt al duidelijk bij de instellingen van de camera en de omgevingsbelichting. Bij continulicht kun je namelijk de belichting van tevoren meten met de ingebouwde lichtmeter in je camera, waardoor er minder schakelingen tussen flitsers nodig zijn. Daarnaast beschik je bij continulicht over minder knoppen en instellingen, waardoor het gebruiksgemak beter is. Je kunt dus sneller bezig met de daadwerkelijke fotografie van het onderwerp. Maar voordat je foto’s gaat schieten, is het van belang om eerst de belichting goed ingesteld te hebben. Het voordeel van continulicht is dat het ingestelde licht constant blijft. Zo kun je precies zien waar het licht zich bevindt en wat het gaat doen op de foto. Mocht de kleur van het licht nog niet naar wens zijn, dan kun je deze met ledlampen gewoon instellen. Dit komt omdat ledlampen elke kleur licht kunnen weergeven.

Geen felle flitsen meer dankzij continulicht

De instellingen van de camera en de verlichting zijn misschien wel even belangrijk als het fotograferen zelf, omdat het allemaal met elkaar samenhangt. Is de belichting niet goed, dan zal de foto hoogstwaarschijnlijk ook niet goed zijn. Niet alleen heeft continulicht vele voordelen voor de instellingen vooraf, maar voor de fotografie zelf kan ledverlichting ook goed uitpakken. Wil je graag een portret maken waarbij de belichting van de achtergrond ondergeschikt is aan het onderwerp op de voorgrond? Dan is continuverlichting een voordeel. Naast alle gemakken voor jezelf is het voor het onderwerp erg fijn als er gebruik wordt gemaakt van ledverlichting. Dit geldt vooral voor personen of dieren voor de camera. Als flitslicht afgaat, wordt er een felle flits afgegeven. Met continuverlichting heb je het voordeel dat er geen flits aan te pas komt en dat je sneller meerdere foto’s kunt schieten. Een flitslamp moet herladen worden, continulicht niet. Mocht je een fotograaf zijn die ook graag portretten maakt in de vorm van een video, dan heeft ledverlichting nog een voordeel: je kunt er namelijk ook goed mee filmen. Daarnaast worden ledlampen niet zo heet, wat niet alleen een voordeel is voor de persoon die er vlak naast staat, maar ook voor de veiligheid.

Continulicht is veiliger en zuiniger

Op het gebied van veiligheid en duurzaamheid heeft continulicht door middel van ledverlichting ook een aantal voordelen. Niet alleen is de afgifte van minder warmte een grote pre, ook kosten ledlampen minder energie. Een ledlamp is tien keer zo zuinig als een halogeenlamp en heeft een levensduur van wel vijf tot tien jaar. Ledverlichting is dus beter voor het milieu en scheelt in de stroomkosten. Ga je daarnaast energieleveranciers vergelijken op prijs en duurzaamheid, dan ben je nog goedkoper uit én nog duurzamer bezig. Mocht er op locatie geen stopcontact in de buurt zijn, dan werken de ledlampen op de generator.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie