Welk licht gebruik je bij modelfotografie?

Welk licht gebruik je bij modelfotografie?

Jonas Bloemen 394
Je kent het wel als fotograaf, een kennis, vriend of familielid vraagt of jij een mooie foto van ze kan maken. Als profielfoto op Facebook of de perfecte portretfoto op hun LinkedIn profiel. Leuk, maar met welk licht maak je de beste foto’s van mensen?

LEES OOK: Een portret maken met flitser

Wanneer we hebben over het fotograferen van mensen spreken we over modelfotografie. Degene die je fotografeert is immers je model. Voor modelfotografie zijn er twee soorten licht te gebruiken: flits- en continulicht. Allebei worden ze vaak gebruikt, maar waar zit het verschil? 

Flitslicht

Wanneer je flitslicht gebruikt heb je in een factie van een seconde heel veel licht. Daardoor kun je een korte sluitertijd gebruikt, wat resulteert in het eenvoudiger bevriezen van bewegingen. Handig wanneer je werkt met bijvoorbeeld kinderen die erg beweeglijk zijn. Wie kiest voor flitslicht heeft ruim keuze in de apparatuur. Er zijn heel veel accesoires en lichtvormers beschikbaar. 


Foto: Toonen-Wientjens / gemaakt tijdens de Driedaagse Masterclass op www.thenewphotoschool.nl

Continulicht

De naam zegt het eigenlijk al: bij continulicht heb je continu licht. Dit zorgt ervoor dat je een lange sluitertijd hebt waardoor de kans op een bewogen foto groot is. Het is bij continulicht dus van belang dat het model zich niet beweegt. Overigens is er wel een oplossing om de kans op bewogen foto’s te verkleinen. Als je de ISO-waarde op je camera hoger instelt wordt de sensor op de camera gevoeliger voor licht, en daardoor kan de sluitertijd weer korter worden. Bij het gebruik van continulicht heb je als voordelen dat het gebruiksvriendelijk is, een lager stroomverbruik en veel kleurtempraturen hebt.