Een portret maken met flitser

Amy Schutte 2483
Je kunt uitstekend portretten maken bij daglicht. Maar soms is het fijn om het licht wat meer in eigen hand te houden, om bijvoorbeeld het gezicht van je model nog beter tot zijn recht te laten komen.

Om een portret nog mooier te maken door flitslicht te gebruiken, kun je het beste een externe flitser gebruiken. Deze kun je opstellen waar je wil, zodat het licht niet perse vanuit de richting van de camera hoeft te komen. Deze techniek, waarbij je een reportageflitser los van de camera opstelt, wordt ook wel strobist fotografie genoemd.

Wat heb je nodig?

Om een portret te maken met een flitslicht heb je allereerst een camera nodig. Gebruik er bij voorkeur één waarbij je de instellingen handmatig kunt maken. Daarnaast heb je een externe flitser nodig en een lampstatief (of iets anders waar de flitser op kan staan zonder om te vallen, waarbij het licht op de juiste hoogte en vanuit de juiste hoek komt). Eventueel kun je een softbox of flitsparaplu gebruiken om het licht zachter te maken. Om de flitser aan te kunnen sturen en te laten communiceren met je camera, heb je voor de meeste flitsers een apart triggersysteem nodig: een zender op de camera en een ontvanger op de flitser. Op die manier gaat de flitser af op het moment dat je afdrukt, wel zo handig. Overigens zou je dit ook door middel van een kabel (PC Sync) kunnen doen.

Waarom plaats je de flitser niet op je camera

Flitslicht dat recht van voren komt is vaak niet zo flatterend. De schaduwen vallen niet mooi in het gezicht, je hebt kans dat het model rode ogen krijgt op de foto en bovendien is hij of zij tijdelijk blind. Het flitslicht accentueert niet de vorm van het gezicht, maar maakt deze juist plat, en dat is zonde. In een foto die je belicht met een flitslicht, is schaduw net zo belangrijk als het licht. Schaduw voegt diepte toe aan een foto en kan worden gebruikt om bepaalde delen juist wel of juist niet te accentueren. Wat je wel belicht is dan ook bijna net zo belangrijk als wat je niet belicht.

Welke hoek gebruik je wel voor het flitslicht

Een fijne hoek voor het licht, die veel gebruikt wordt door fotografen, is een hoek van 45 graden ten opzichte van het model. Dit is een fijne hoek omdat het het model van één kant belicht, maar nog voldoende licht geeft om beide ogen te belichten. Bedenk waar je de schaduw wil hebben (links of rechts), om te bepalen aan welke kant je het licht opstelt. Houd ook rekening met de hoogte van het statief. Om die te bepalen is het natuurlijk handig om van tevoren al te bedenken welke poses je het model wil laten aannemen.

Belichting bepalen wanneer je een flitser gebruikt

Je kunt ervoor kiezen om de camera automatisch in te stellen. Maar natuurlijk heb je meer controle over het resultaat wanneer je de camera (en eventueel de flitser) handmatig instelt. Zeker wanneer je niet in een lichtdichte studio werkt, en dus te maken hebt met een combinatie van flitslicht en omgevingslicht, kun je zo waarschijnlijk een beter resultaat behalen. Voordat je je flitser inschakelt, moet je eerst de belichting bepalen. In principe is het deel waarop je flitst donker, een schaduw. Stel je belichting zo in dat je zonder het gebruik van je flitser een onderbelichte foto zou hebben. Bij het fotograferen van een persoon is de persoon dus oorspronkelijk te donker is. De donkere delen die je ziet, worden straks de schaduwpartijen in je flitsfoto.

Camera instellen

Door de extreem snelle flits (1/1000s) heeft de sluitertijd geen directe invloed op de belichting door de flits.  Immers, tegen de tijd dat de sluiter weer dicht gaat, is de flits al lang voorbij. De sluitertijd heeft echter wel invloed op het omgevingslicht. De enige beperking is dat de sluitertijd niet sneller dan de flitssynchronisatiesnelheid van je camera mag zijn, vaak 1/200 of 1/250s. Het diafragma bepaald de belichting van zowel het flitslicht als van het omgevingslicht. Om meer (omgevings-) licht in je foto op te nemen, kun je ook de ISO hoger zetten.

Het gebruik van een externe flitser is, zeker wanneer je je instellingen handmatig wil maken, een kwestie van uitproberen. Maak een aantal testfoto’s en beoordeel ze ter plaatse. Een flitser kan je mogelijkheden voor een mooi portret dan enorm uitbreiden.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy