Aan de slag met een motion-portret

Aan de slag met een motion-portret

Senta Bemelman 615
Als fotograaf houd je het misschien bij stilstaand beeld. Maar een videoportret kan een goede overweging zijn voor op je fotografieblog of social mediakanalen.

Een motion-portret is een andere benaming voor een videoportret. Hierbij kijkt het model vaak recht in de camera en zie je door het knipperen van de ogen of andere subtiele gelaatstrekken op gegeven moment dat het een video is.

Beleving

Bewegend beeld kan een bijdrage leveren aan de beleving van kijkers. Ons brein verwerkt visuele processen en belevingen in het achterste deel van de hersenen wat het Occipitaal, ook wel de achterhoofdskwab wordt genoemd. Dit staat in verbinding tot het limbisch systeem, waar onder andere emoties worden verwerkt. Doordat je in video’s ook muziek, melodieën of geluiden gebruikt, krijg je ook een andere beleving dan bij stilstaand beeld. Door middel van muziek kun je ook emoties aanwakkeren. Waarmee je ook het limbisch gebied treft. Muziek draagt bijvoorbeeld ook bij aan de aantrekkelijkheid van (timelapse)video’s.

Persoonlijk

Daarnaast is een bewegend beeld ook realistischer. Wij zien in het dagelijkse leven ook bewegende personen. Een persoonlijke toenadering tot kijkers of bezoekers van je blog of website is een manier om op te vallen.

Betrouwbaarder

Ook kan videobeeld betrouwbaarder overkomen dan stilstaand beeld. Dit komt doordat een video maken meer inspanning vergt tijdens de opname en bewerking.

Hoe maak je een motion-portret?

Voor het maken van een visueel portret heb je in principe dezelfde apparatuur nodig als voor het maken van een foto of video:

  • Camera
  • Statief
  • Belichtingsapparatuur

Je kunt ervoor kiezen om een motion-portret op locatie of in de studio te maken. Op locatie heb je minder belichtingsapparatuur nodig en kom je vaak met een reflectiescherm al een flink eind op weg. In de studio kun je werken met lampen. Die kun je voor of naast je model plaatsen en hierbij kun je eventueel ook gebruik maken van reflectoren. Gebruik ook een statief tijdens het filmen. Hierdoor voorkom je bewogen beeld. Vaak is het lastig om in je handen de camera volledig stil te houden.

Aan de slag

De opname van een motion-portret is vrij gemakkelijk. Je maakt een korte video-opname van je model. Laat hem of haar recht in de camera kijken en film maximaal dertig seconden zodat je voldoende beeld hebt.

In de nabewerking kun je de gemaakte portretten gemakkelijk achter elkaar plakken en eventueel inkorten als losse video’s te lang duren. Zorg dat ieder portret even lang in beeld is. Kies vervolgens muziek die aansluit op de emotie van jouw portretten. Neem de tijd om goede muziek uit te kiezen en blijf tijdens de selectie continue de emotie die je voor ogen hebt in gedachten houden.

Voorbeelden

In de onderstaande video zie je enkele voorbeelden van motion-portretten. Je kunt ook bestaande foto’s omtoveren tot motion-portretten met deze handige website. Zo kun je alvast proeven hoe je videoportretten eruit zien.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta