Zelf doen: bevroren bloemen fotograferen

Zelf doen: bevroren bloemen fotograferen

Redactie 1483
Maak je macrofoto’s van bloemen extra speciaal met een laagje ijs. Leer hier hoe je dat gemakkelijk doet.

Bloemen

Het allereerst wat je nodig hebt zijn uiteraard een paar mooie bloemen. Koop een mooi bosje, of pluk een paar mooie exemplaren uit de tuin (van je buurman). Kies verschillende soorten bloemen, zodat je een divers resultaat krijgt.  Doordat je de bloemen bevriest, krijg je een apart resultaat in beeld. Dit is eens iets anders dan de gebruikelijke macrofoto’s van zachte bloemblaadjes.

Benodigdheden

  • Bloemen
  • Water
  • Plastic containertje of bakje
  • Oud T-shirt of doekje
  • Vriezer

Stap-voor-stap

Eerste laag

Giet een klein laagje water in het bakje of container en stop het in de vriezer. Dit wordt de eerste ijslaag. Je stopt de bloem er niet direct in, zodat je controle hebt over waar de bloem terecht komt. Als je in lagen werkt, kun je dit zelf bepalen.

Bloemen toevoegen

Vervolgens voeg je de bloemen toe als de eerste laag bevroren is. Dit doe je door ze plat te drukken tussen een boek en vervolgens goed aan te drukken op het ijs, zonder dat dit breekt natuurlijk. Zorg ervoor dat de voorkant van de bloem naar beneden gericht is. Besprenkel de bloemen met een klein beetje water en zet het bakje weer in de vriezer. Doordat je het bakje niet direct laat vollopen, zorg je ervoor dat de bloemen zich hechten aan de eerste laag en behoud je eveneens de controle over de plaats waar de bloemen komen.

Samenvoegen

De laatste stap is makkelijk. Je voegt water aan de bak toe totdat de bloemen volledig bedekt zijn. Vervolgens is het wachten geblazen als jij je kunstwerk weer in de vriezer hebt geplaatst. Wees geduldig en wacht totdat het ijs volledig bevroren is. Doe dit project bijvoorbeeld voor het slapengaan, dan weet je in de ochtend zeker dat het ijs bevroren is en krijg je een vrolijk humeur omdat je direct kan fotograferen!

Fotograferen maar!

Het leukste gedeelte is het moment waarop je het prachtige ijsblok eruit haalt. Kies een mooie kleur T-shirt of doek en draai het bakje hierop om. De stof kun je overigens als backdrop gebruiken voor je foto. Je ziet de kleur namelijk gedeeltelijk door het ijs heen. Experimenteer met leuke vormen en kekke kleuren voor spetterende resultaten!

Tips

Ijs reflecteert het licht vrij snel, net als glas. Probeer het ijs te verplaatsen totdat je het juiste licht hebt en gebruik ook deze tips om het reflecterende oppervlak goed op de foto te krijgen.
Gebruik een lange sluitertijd en een groot diafragma (klein f-getal). Als je diafragma wijd open staat, vang je het meeste licht op. Macrofotografie kan een uitdaging zijn, bereid je goed voor met deze tips.

Bekijk uitgebreide informatie met foto's op Photojojo. Veel fotografieplezier!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie