Spoedcursus: Glas fotograferen

Spoedcursus: Glas fotograferen

Redactie 2667
Ben je net begonnen met productfotografie, dan kan glas fotograferen nog bijzonder lastig zijn. Hoe voorkom je bijvoorbeeld reflecties in de fotostudio?

Glas fotograferen

Of het nou helder of gekleurd is, glas fotograferen blijft moeilijk. Doordat je bij productfotografie in de studio werkt met (extern) flitslicht, lijken reflecties en te veel glans op het product onvermijdelijk.

Belichting

De belichting van glas is een belangrijke oorzaak van de reflecties die je krijgt. Een mooie manier om je glazen product te benadrukken is door ‘Back Lighting,’ waarbij de lichtbron achter het product staat en op de camera gericht is. Hierdoor wordt het glas helder

Organiseren in de studio

Omdat glas fragiel is, kun je het beste een goed georganiseerde fotostudio hebben. Plak kabels af en zorg voor een stevige ondergrond voor de producten. Ook een statief kan goed van pas komen bij het fotograferen van glazen voorwerpen. Daardoor krijg je scherpe foto's. 

Om zacht licht te krijgen kun je het beste een diffusser gebruiken. Hiermee weerkaats je het flitslicht. Gebruik bovendien de manuele fotostand voor betere controle over reflecties en focus op je foto.

Diafragma en ISO-waarde

Je wil het liefst met een groot diafragma werken doordat je met veel licht werkt. Kies ongeveer een diafragmagetal van f/11 of hoger. Houd je ISO-waarde echter laag en gebruik ISO-100 voor scherpe foto’s met weinig beweging mits je camera op een statief staat. 

Lees hier nog meer tips voor het fotograferen van glas of glanzende producten. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie