Schroeffilters of toch liever een filterhoudersysteem?

Werken met lange sluitertijden. Wat heb je hiervoor nodig?

Remco Stunnenberg 1352

Landschappen fotograferen met lange sluitertijden, levert mooie effecten op. Vooral als er bewegende elementen in het landschap te zien zijn zoals water of wolken. Door de foto te maken met een lange sluitertijd krijg je een mooi effect in de foto. Een effect wat je met het oog niet kunt zien en dat maakt de foto nu juist bijzonder. Wat heb je hiervoor nodig?

Bewegend water trekt bij een lange sluitertijd helemaal glad. Bij wild water, zoals het zeewater dat tegen rotsblokken slaat, krijg je er nog een extra effect bij; er komt een roomachtige witte laag over het water te liggen. Natuurlijk zou je foto’s van bewegend water ook met een korte sluitertijd kunnen maken. Het nadeel hiervan is wel dat je ieder golfje ziet met als gevolg dat je foto heel druk wordt. Een lange sluitertijd geeft minder afleiding en dus meer rust.

Licht wegnemen

Wil jij ook met lange sluitertijden gaan werken? Een camera en een statief zijn dan al voldoende. Mits er weinig licht beschikbaar is. Bijvoorbeeld in de avond of in de nacht. Ga je overdag op pad, dan heb je meer nodig aangezien je dan het licht moet wegnemen. Dat doe je met een ND (neutral density) filter, beter bekend als het grijsfilter. Deze filters zijn grijs van kleur en houden daardoor wel licht tegen, maar geven in principe geen kleurzweem over je beeld. De kleuren blijven dus gelijk.

Schroeffilters

Er zijn verschillende soorten grijsfilters (of ND filters) op de markt. Zo zijn er de zogenaamde schroeffilters. Deze schroef je, zoals de naam al aangeeft, direct op je lens. Je moet dus een filter hebben dat exact gelijk is aan de maat van je lens. Je kan het vergelijken met een UV filter. Dit type filter is goed verkrijgbaar en wordt door verschillende fabrikanten gemaakt. Je kunt ze ook “stapelen” met andere filters. Let dan wel op dat je ze niet te hard aandraait. Dan is de kans groot dat je ze niet of moeilijk van elkaar af krijgt.

Filterhoudersystemen

Naast dit type filter zijn er ook filterhoudersystemen op de markt. Je schroeft een filterhouder op je lens en in deze houder kan je de (vierkante) filters schuiven. Het voordeel van dit type filters is dat je ze voor meerdere diameters lenzen kunt gebruiken. Alleen de ring waarmee je de filterhouder op de lens bevestigd varieert. Bij dit systeem kun je heel eenvoudig filters inschuiven. Ook is het eenvoudig om meerdere filters te “stapelen”. Het enige nadeel is dat dit syteem meer plek inneemt in je fototas.

Heel persoonlijk

Voor welk systeem kies jij? Dat is heel persoonlijk. Over het algemeen kan je wel zeggen dat een duurder systeem een beter systeem is. Goedkope filters geven niet zelden een lelijke kleurzweem aan je foto’s.

Lees ook: DIGIFOTO Podcast prijsvraag, Maak kans op NiSi Benelux Landscape Set 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco