Hoe gebruik je een ND filter

Amy Schutte 2180
Als je overdag wil fotograferen met lange sluitertijden, heb je kans dat je foto overbelicht raakt. In dat geval kun je het beste een Neutral Density, ofwel ND filter gebruiken.

Als je een opname met een lange sluitertijd wil maken, zou je dat moeten doen als het al (bijna) donker is. Immers, hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor komt en hoe lichter de foto wordt. Je kunt het diafragma kleiner maken, maar daar zit een maximum aan. Net als aan de laagste ISO stand. Je loopt overdag dus een grote kans dat je foto overbelicht raakt.

Wat is een ND filter

Een ND filter is een grijsfilter dat het licht over het gehele zichtbare spectrum gelijkmatig verzwakt, waardoor het filter kleurloos is. Je ziet het gebruik ervan dus niet terug in je foto’s. Grijsfilters worden ingedeeld naar de demping van het licht. De aanduiding is ND, gevolgd door een getal. Hoe hoger dit getal is, des te groter de mate van tegenhouden zal zijn.

Compositie maken

Zet eerst je camera klaar en bepaal de compositie. Om met een lange sluitertijd te kunnen fotograferen, zul je gebruik moeten maken van een statief. Of, als je die niet hebt, zul je je camera op een andere, stabiele ondergrond moeten zetten. Vanuit de hand fotograferen gaat niet, want dan krijg je ‘camera shake’ in je foto.

Je belichting uitrekenen

ND wordt uitgedrukt in stops, waarmee je ook de belichtingsinstellingen op de camera regelt. Je moet dus een meting doen op de belichtingsmeter van je camera, en dan kijken welke sluitertijd je maximaal kunt gebruiken voor een goed belichte foto. Het diafragma staat al op de gewenste waarde.  De ISO kun je het beste op de laagst mogelijke waarde zetten, meestal 100. ND filters werken als volgt:

  • 1 stop minder: 1/30s
  • 2 stops minder: 1/15s
  • 3 stops minder: 1/8s
  • 4 stops minder: 1/4s
  • 5 stops minder: 1/2s
  • 6 stops minder: 1s

Als je camera aangeeft 1/60 van een seconde nodig te hebben om een goed belicht beeld te krijgen, en je gebruikt een ND filter van 6 stop, dan kun je ineens een belichting van 1 seconde maken.

Sommige fabrikanten drukken hun ND waarden uit in filterfactor:

Een ND filter van 6 stops heeft dus een filterfactor van 64.

Foto maken

Als je een langere sluitertijd wil hebben dan de maximale sluitertijd op je camera, dan kun je de bulbfunctie gebruiken. Gebruik bij voorkeur een afstandsbediening, zodat je hand geen trillingen veroorzaakt. Voila!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy