Review: Canon EOS M50

Nieuwe systeemcamera met 4K en een vernieuwd dualpixel autofocus systeem

André Roodhuizen 429
Met de EOS M50 presenteert Canon een kleine broer van de Canon EOS M5. Deze nieuwe, compacte systeemcamera is de eerste systeemcamera van Canon die is uitgerust met 4K video en een geweldig autofocus systeem.

De camera voelt goed aan en maakt een redelijk degelijke indruk. In eerste instantie lijken de knoppen wat klein maar dat bleek in de praktijk erg mee te vallen. Wel is de ruimte wat beperkt waardoor de knoppen dicht bij elkaar zitten.

We kregen een wit exemplaar om te testen. Het glimmende wit doet in eerste instantie wat goedkoop aan, maar de combinatie met het lichtgrijze kunstleer staat hem goed. En je kunt natuurlijk ook gewoon de zwarte uitvoering kiezen.

De camera helpt je met alle instellingen en programma’s met een duidelijke uitleg. De uitleg kun je uitzetten in het menu zodat je een menu indeling krijgt die we gewend zijn van de Canon spiegelreflexcamera’s.

De bediening van de camera tijdens het fotograferen bij het gebruik van de Viewfinder gaat niet echt makkelijk. De knoppen zitten dicht op elkaar en zijn niet allemaal goed bereikbaar en/of te vinden.

Je kunt kiezen voor diverse belichtingsprogramma’s inclusief creatieve voorinstellngen.

Wil je fotograferen in de Manual modus pas je de sluitertijd aan door aan de draaiknop rond de ontspanknop te draaien. Om het diafragma te wijzigen moet je de belichtingscompensatie knop (bovenste deel van omniselector) indrukken. Nog een keer drukken en de draaiknop wijzigt de belichtingscompensatie (bij auto ISO).

Focus

De camera is uitgerust met dual pixel autofocus. Dat wil zeggen contrast auto focus gecombineerd met fase detectie.

De autofocus doet zijn werk prima.

Je kunt kiezen voor 3 soorten autofocus:

- gezichtsherkenning met volgen

- zone

- een punt

Het verplaatsen van de autofocuspunt gaat uitstekend op het aanraakgevoelige touchscreen, maar is wat lastig als je door de zoeker kijkt. Je moet daarvoor eerst op het knopje met het matrix drukken en vervolgens kun je met de omniselector je focuspunt verplaatsen. De autofocus doet zijn werk prima en had geen problemen mijn hond, die op mij af kwam rennen te volgen.

Viewfinder

Je kunt in de Elektronische Viewfinder zien wat de wijzigingen van de belichting voor gevolgen hebben voor je beeld. Je kunt dit alleen niet uitzetten, wat bij voorbeeld handig is bij fotograferen met (studio)flitsers.

Het scherm kun je kantelen en draaien wat erg handig is. Je kunt hem zo draaien dat je van de voorkant een goed zicht hebt op de opname, wat de camera zeer geschikt maakt voor selfies of als vlogcamera. Omgedraaid krijg je een prima bescherming van het touch screen en ziet het er ook nog eens mooi uit.

Nieuw RAW bestandsformaat

De camera heeft een nieuw CR3 14-bit RAW-bestandsformaat en met een nieuwe C-RAW-optie die RAW-bestanden met maximale resolutie creëert en tegelijkertijd ongeveer 30 tot 40% aan bestandsgrootte bespaart ten opzichte van standaard RAW.

Dit zou nauwelijks gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit zo beloofd Canon ons en inderdaad we moeten zeggen dat wij onder de indruk zijn van de beeldkwaliteit van deze camera.

Wifi

Met een app die je kunt installeren op je smartphone of tablet kun je gemaakte foto’s overhalen naar je smartphone. Ook kun je met deze app de smartphone gebruiken als afstandbediening.

De instellingen vergen even wat moeite, maar als je de instructies volgt werkt het feilloos

Filmen met de Canon EOS M50

Een van de specificaties waarmee Canon deze camera presenteert is de mogelijkheid om in 4 K te filmen.

Daar zit wel een behoorlijke maar aan… Als je in 4 K filmt wordt je beeld gecropt.

Je filmt dan met een crop van 2.56. Dat wil zeggen dat een 18 mm lens in een keer een 46 mm lens wordt. (1.6 crop ten opzichte van APS-C). Je moet dan dus wel een behoorlijke groothoek lens gebruiken om nog voldoende in beeld te krijgen.

Ook de dual pixel autofocus is niet beschikbaar in 4K.

Dat wil dus zeggen dat je ,als je met 4K filmt, scherp stelt met contrast autofocus.

Systeem

Er zijn nog niet veel lenzen beschikbaar voor het M systeem. Wel kun je met een adapter alle Canon ef objectieven gebruiken.

Specificaties Canon EOS M50

- 24,1 megapixel APS-C-sensor

- 2K dot OLED elektronische zoeker

- DIGIC 8 beeldprocessor

- 10 fps

- 4K-video

- Dual Pixel CMOS AF

- Wifi

Al met al lijkt de camera vooral bedoeld voor de beginnende serieuze fotograaf die meer mogelijkheden en een betere kwaliteit wil dan met een compactcamera of smartphone.

De extra mogelijkheden en goede kwaliteit krijg je zeker

De sensor is in staat om geweldige beelden te produceren en je wordt geholpen door duidelijke uitleg bij het veranderen van de instellingen.

Pluspunten:

- Uitstekende beeldkwaliteit

- Autofocus werkt snel, accuraat en mogelijkheid voor gezichtsherkenning.

- Mogelijkheid tot filmen in 4K weliswaar in een gecropt deel van het beeld.

- Adapter beschikbaar om de EF lenzen van Canon te kunnen gebruiken.

Minpunten:

- 4k filmen alleen met gecropt beeld beschikbaar

- 4k filmen is dual autofocus niet beschikbaar.

- Minder geschikt om volledig handmatig te bedienen.

 

afbeelding van André Roodhuizen

André Roodhuizen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van André