Nachtfotografie: goede onderwerpen

Amy Schutte 260
Nachtfotografie is een leuke uitdaging, want fotograferen bij weinig licht vereist enige inspanning. Maar de resultaten kunnen absoluut te gek zijn.

Maar hoe ga je te werk met nachtfotografie, en wat zijn nu goede onderwerpen? We helpen je op weg.

Nachtfotografie: wat heb je nodig

Voor nachtfotografie heb je natuurlijk een camera nodig. Daarnaast is een statief noodzakelijk. Je zult in het donker met langere sluitertijden moeten werken dan uit de hand fotograferen toestaat. Je kunt natuurlijk zoeken naar iets anders om je camera op te plaatsen, een stabiele ondergrond, maar de kans is aanzienlijk dat je dan concessies moet doen aan je uiteindelijke compositie. Een statief helpt je om mooie, scherpe nachtfoto’s te maken.

Goede onderwerpen

Wat zijn dan goede onderwerpen. Een landschap waarin geen licht te zien is, is weinig interessant in het donker. Met een lange sluitertijd krijg je uiteindelijk wel wat te zien, maar je kunt voor zoiets beter overdag aan de slag gaan. Onderwerpen met verlichte delen zijn interessanter. Stadsgezichten of gebouwen bijvoorbeeld.

Zoek naar reflectie

Een mooi verlicht gebouw kan soms op een nachtfoto niet zo tot zijn recht komen. Het kan soms wat saai zijn. Wanneer het je lukt om op zoek te gaan naar de reflectie van dit gebouw, kan het je foto een extra dimensie geven. Denk aan een raam van een ander gebouw, een plas water of een vijver. Je kunt je alleen op die reflectie richten, of beide in je compositie meenemen.

Skylines

Stadsgezichten zijn te gek in nachtfotografie. Al die lampjes, die meteen een hele gloed over de donkere lucht werpen, geven een sprookjesachtig geheel. Bovendien hoef je je bij zo’n groot geheel weinig zorgen te maken over harde schaduwen. Bijkomend voordeel is dat je skylines bij nagenoeg alle weersomstandigheden kunt fotograferen.

Vuurwerk

Vuurwerk is ook te gek om te fotograferen. Overdag zie je er niets van, en niemand steekt überhaupt overdag vuurwerk af. Met lange sluitertijden worden je vuurpijlen ware bloemen in de lucht, met prachtige kleuren licht.

Zonnesterren in nachtfotografie

Zonnesterren? We hadden het toch over nachtfotografie? Een zonnester, waarbij de zon als een perfect gevormde ster in beeld komt, kan met iedere lichtbron gemaakt worden. Ook met kunstlicht! Lantaarnpalen kunnen ook zonnesterren geven, dus zoek naar een straat of brug met een nette rij.

Je kunt met nachtfotografie alle kanten op. Zorg voor een statief en wees creatief!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy