Nabewerken, wel of niet doen?

Amy Schutte 705
Er is wel eens discussie over tussen fotografen: je foto nabewerken, of juist direct uit de camera gebruiken? Waarom zou je je foto nabewerken?

Natuurlijk is het streven altijd naar een zo goed mogelijke foto, direct in de camera. Maar er is wat voor te zeggen, voor nabewerken. In de analoge tijd werd er in de donkere kamer vaak ook al een beetje gesleuteld aan de foto’s (denk contrast verhogen, delen donkerder of lichter maken). Waarom zou je het doen?

RAW nabewerken

RAW foto’s zijn in principe gemaakt om nog na te bewerken. Ze bevatten veel informatie, die als het ware nog ‘ingevuld’ moet worden in de nabewerking. Daarom zien Jpegs er in eerste instantie direct uit de camera vaak ‘beter’ uit: er is al wat nabewerking gedaan in de camera zelf, in de vorm van compressie! RAW bestanden zijn dus gebaat bij wat nabewerking.

Foutjes herstellen

Hoewel het streven is naar een zo goed mogelijke foto in de camera, wil dat natuurlijk niet zeggen dat we nooit fouten maken. En die kunnen we vaak nog prima herstellen in de nabewerking. We kunnen de foto iets oplichten, of juist donkerder maken. Of we kunnen de schaduwen iets naar boven trekken, waardoor meer details zichtbaar worden. Hetzelfde met de hooglichten, mits er natuurlijk niet onder- of overbelicht is. Ook stofjes of andere vuiltjes op de sensor kunnen we wegpoetsen in de nabewerking.

Maak het beeld meer zoals je het voor ogen had

Vaak maak je een foto met een eindresultaat in je hoofd. Soms valt het resultaat tegen. Er staat een verkeersbord in de weg dat je niet gezien had, er liep net iemand het kader in, of de kleuren vallen op de foto enorm tegen. Dan kun je de foto nabewerken om het beoogde resultaat te krijgen! Houd je idee goed in je achterhoofd en pas de kleuren aan, verwijder mensen of borden uit je foto je foto te verwijderen (Photoshop heeft daar een handige tool voor). Zo krijg je uiteindelijk toch het resultaat waar je op hoopte!

Om creatieve redenen nabewerken

Je kunt de nabewerking natuurlijk ook gebruiken om de uitstraling van je foto juist helemaal te veranderen. Je kunt elementen toevoegen (denk aan fantasy), kleuren veranderen of je foto zwart-wit maken. De meeste nabewerkingsprogramma’s hebben allerlei creatieve filters waar je mee los kunt gaan, als je dat leuk vindt.

Het is onderdeel van fotografie

Zoals we net al even aanstipten, nabewerking is sinds jaar en dag al onderdeel van het fotografisch proces. Al in de analoge tijd werden bewerkingen uitgevoerd, soms heel eenvoudig, soms wat meer ingewikkeld. In deze tijd is nabewerking makkelijker en toegankelijker geworden: met wat basiskennis over computers kun je al aan de slag. Het is enorm leuk om te leren en het kan je fotografie beter maken. Wanneer je heel lang bezig bent met iets herstellen, zul je die fout immers wellicht niet meer zo snel maken.

Nabewerken moet natuurlijk niet. Maar het kan heel leuk zijn en je kunt er nog creatiever mee aan de slag. Dus waarom niet nabewerken?!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy