5 veelvoorkomende fouten in de nabewerking én hoe ze te voorkomen

Christel  de Wolff 2601

De Italiaanse fotograaf Gianluca Ferradino wordt geroemd om het professioneel bewerken van verschillende soorten foto's. Hij neemt je mee in de 5 veelvoorkomende fouten in de nabewerking én natuurlijk legt hij uit hoe je het beter kunt aanpakken!

Gianluca Ferradino aan het woord

De Italiaan vertelt: Als ik foto's zie die op het internet worden gedeeld, zie ik vaak vijf slechte fotobewerkingspraktijken die enigszins moeilijk te detecteren zijn, maar die met Luminar gemakkelijk kunnen worden vermeden.

1. Het kleurprofiel buiten beschouwing laten

Het kleurprofiel is essentieel voor de chromatische toets van een beeld. Bij oneigenlijk gebruik kan het al je bewerkingswerk verpesten. Helaas is dit niet algemeen bekend. Stel je het kleurprofiel voor als een bril die je draagt als je naar een foto kijkt. Als de lenzen gekleurd of gewijzigd zijn, zal het beeld vervormd zijn.


Met Luminar kun je het juiste kleurprofiel aan je foto's toewijzen op basis van het verwachte gebruik. Als je foto's bijvoorbeeld op het internet worden gepubliceerd, moet je ze exporteren met het sRGB-kleurprofiel. Als ze daarentegen worden afgedrukt, dan is het juiste kleurprofiel van toepassing: Adobe 1998.

2. Het creëren van het "goddelijk licht"-effect met een helderheidsmasker

Dit is een veel voorkomende fout bij trouwfoto's, veroorzaakt door verkeerd gebruik van een lichtmasker. De instelborstel die hiervoor typisch in Photoshop wordt gebruikt, is niet de oorzaak. Maar het moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Als je haast hebt of niet erg gewend bent aan dit gereedschap, kan het gemakkelijk leiden tot deze fout. Als gevolg daarvan lijken de bruiden getroffen door goddelijk licht of zijn de hoogtepunten verpest, wat direct zichtbaar is.

Om dit te voorkomen, moet je een lichtmasker alleen op geselecteerde gebieden aanbrengen. Maar er is een eenvoudigere en meer automatische manier. Met behulp van de kracht van Kunstmatige Intelligentie biedt Luminar AI Enhance en AI Structure tools om je te helpen de helderheid op een natuurlijke manier te beheren met een eenvoudige schuifregelaar.

3. Overdreven scherpte

De details moeten realistisch blijven of hooguit iets intensiever zijn dan de werkelijkheid. Het overmatig versterken van details leidt tot onaangename visuele effecten en verslechtering van het beeld.


Tegenwoordig willen we allemaal scherpere objectieven en beter presterende sensoren, maar het overdrijven van de details of de helderheid in Lightroom of Capture One, kan alleen maar leiden tot lelijke beelden. Luminar biedt een geweldig hulpmiddel genaamd de detailverbeteraar binnen het tabblad Essentials. Het stelt je in staat om niet-destructief te werken aan kleine, middelgrote en grote details. Dit is een zeer nauwkeurig en nuttig hulpmiddel om de scherpte van je foto's geleidelijk en nauwkeurig te beheren.

4.  Onrealistische fotocomposities

Fotomontage maakt deel uit van de geschiedenis van de fotografie en de kunst. De lijst van grote kunstenaars en fotografen die zich aan deze specialiteit hebben gewijd is lang. Dankzij nieuwe digitale tools is het veel gemakkelijker geworden om een foto samen te stellen.  Digitaal componeren is erg leuk, maar het is moeilijk en fotografen moeten zich houden aan de regels van perspectief, lichtrichting, kleurconsistentie enzovoort.

Om een digitale compositie van hoge kwaliteit te maken, heb je een techniek nodig die je kunt verwerven door training, veel oefening en veel geduld. Helaas is de huidige trend complexe compositie, die enkele fouten verbergt achter speciale effecten of onwaarschijnlijke kleurschakeringen. Met het Creative-paneel in Luminar kun je hoogwaardige composities maken én je foto's realistisch te houden.


Landschapsarchitecten zullen deze functie geweldig vinden. Stel je een foto voor waar de lucht te grijs is of je zou willen dat je niet alleen de kleur maar ook de inhoud kon veranderen. Luminar heeft een geweldige nieuwe functie die AI Sky Replacement heet en waarmee je snel kunt veranderen door een ingebouwde stijl te kiezen of je eigen stijl te uploaden. Je kunt ook objecten of dieren aan de lucht toevoegen - bijvoorbeeld een vliegtuig dat boven je hoofd vliegt of zonnestralen bij zonsondergang. Om de compositie af te werken, hoef je alleen maar de kleuren aan te passen met de Relight-scene tool.

5. De software de schuld geven

Het ergste wat er na de postproductie kan gebeuren is dat men geen verantwoordelijkheid neemt voor het resultaat. Als je niet tevreden bent met de resultaten van de post-productie, geef dan niet de schuld aan je trage computer, claim niet dat je grafische tablet niet goed werkt, of dat het beeld wazig is en niet zoals je verwachtte.

Een externe factor de schuld geven helpt niet: het retoucheren is aan jou, net als de verantwoordelijkheid ervoor. Als je het gevoel hebt dat je niet de omgeving hebt waarin je goed werk kunt doen, stop dan en stel die omgeving in, begin dan weer te werken.

Vertrouw op tools die je nooit zullen verraden en die professionele resultaten garanderen. Ik heb vertrouwen in de combinatie van Adobe Photoshop en Luminar als mijn werkende softwaretools. Er is geen software op de markt als compliment.

Als ik niet tevreden ben met een baan, is de meest effectieve methode om het resultaat te verbeteren zelfbewustzijn en blijven leren. Skylum ambassadeurs bieden workshops en video tutorials aan waarin je nieuwe vaardigheden kunt leren en deze in de praktijk kunt brengen om snel professioneler te worden in de post-productie.

Aan de slag met Luminar!

Download een gratis 7-daagse proefversie van Luminar 4 op www.skylum.com en bekijk Luminar zelf. Vergeet niet om na afloop van de proefperiode de kortingscode DIGIFOTO te gebruiken om € 10 te besparen op de volledige aankoopprijs.


Over Gianluca Ferradino

Gianluca Ferradino heeft zich toegelegd op post-productie van fotografie, in samenwerking met tientallen fotografen en verschillende redactionele en promotionele productiestudio's. Hij is gespecialiseerd in het verwerken van portret-, stilleven-, beauty- en modefotografie en behoort tot de meest gerefereerde digitale beeldbewerkingstechnici in Italië. Gianluca geeft ook workshops waarin hij professionele fotografen helpt hun vaardigheden te verbeteren en hun post-productie workflow te versnellen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel

afbeelding van peterheins

Ik heb Luminar 4 gekocht . Inderdaad de al sky replacement is geweldig. Ik heb al eens foto's gemaakt van landschappen waarvan ik dacht" eigenlijk moet ik hier met zonsopkomst of ondergang terug komen" maar dat ging niet door tijd gebrek omdat je bijvoorbeeld ver van huis op vakantie bent. Dus dan met Luminar 4 de lucht vervangen en nog wat dingetjes doen zodat de sfeer klopt, maar het werkt wel in een paar klikken. Wel vind ik het programma traag ondanks mijn i7 en Nvidia GeForce videokaart. Dus ik gebruik het erbij, het meeste doe ik in Lightroom met presets van Serge en Timsphotography.