Op reis je foto’s nabewerken

Amy Schutte 1090

Wanneer je op reis gaat, wil je natuurlijk met prachtige foto’s thuiskomen. Daar heb je je camera voor nodig, en eventueel nog wat andere apparatuur. Maar hoe zit het met nabewerken? Doe je dat op reis ook al?

Want het gaat al snel oplopen in gewicht, wat vooral lastig is als je een vliegreis maakt. Bovendien is al die apparatuur kwetsbaar. Als je je foto’s op reis wil nabewerken, heb je op zijn minst een tablet of laptop nodig. Die kunnen ook stuk, of gestolen worden. 

Voordelen van op reis nabewerken

Natuurlijk heeft het wel voordelen om op reis al te beginnen aan je nabewerking. Je hebt altijd wel wat uurtjes over, waar je even geen energie hebt om erop uit te trekken. Bovendien zit de shoot nog vers in je geheugen, en heb je het enthousiasme nog. Daarnaast is het ook praktisch. Op reis maak je vaak veel foto’s, en afhankelijk van de duur van je trip kan het totale aantal foto’s dan ook flink oplopen. Het kan dan enorm lang duren voor je door al je foto’s heen bent. Wanneer je op reis al kan beginnen, is dat vaak dan ook een stuk efficiënter. 

Snel nabewerken

Als je een foto vast op social media wil delen, kun je de foto bijvoorbeeld snel met een app nabewerken. Met apps als Pixlr en snapseed kun je best veel aanpassingen doen, om je foto beter te maken. Je kunt de belichting aanpassen, verzadiging, contrast, horizon rechtzetten en eventueel filters toepassen. Geen nabewerking voor foto’s in opdracht, maar prima voor op je sociale kanalen.

Op de computer

Kies je ervoor om toch een computer (laptop) mee te brengen? Dan kun je nog steeds snelle aanpassingen maken in een nabewerkingsprogramma. Om korte, snelle bewerkingen te kunnen maken, moet je natuurlijk een goede foto als basis hebben. Heeft je foto veel werk nodig? Bewaar ‘m dan voor thuis. 

Snelle aanpassingen

Het ligt natuurlijk helemaal aan wat de foto nodig heeft. Maar een goed uitgangspunt is om te beginnen met de belichting. Stel deze bij met de balkjes in het aanpassingsmenu, lichter of donkerder als dat nodig is. 
Controleer ook je kleurtemperatuur. Wil je je foto warmer licht meegeven of juist iets meer blauw meegeven?
Daarnaast kun je je foto wat meer contrast geven. Sommigen maken het contrast te groot, al kan dat een kwestie van stijl zijn. Let erop dat je foto’s er niet te nep uit komen te zien.
Op dezelfde manier kun je het lokaal contrast aanpassen. Met deze tool vergroot je het contrast in kleinere delen van de foto, waardoor details veel scherper lijken. Het werkt goed bij gebouwen met barsten, blaadjes van bomen en verweerde gezichten. 
Is de lucht erg licht? Dan kun je de hooglichten misschien iets naar beneden halen. Of je schaduwen iets minder om daar wat meer details uit naar voren te halen. Natuurlijk kun je de verzadiging ook makkelijk aanpassen als je dat wil.

Gebruik de schuifjes

Gebruik, voor een snel resultaat, dus vooral de sliders. Dat gaat snel, en in zowel Photoshop als Lightroom zie je het resultaat realtime. Dus je kunt ermee spelen totdat het resultaat voor jou goed is. Merk je dat je vaak ongeveer dezelfde aanpassingen maakt met je sliders? Dan kun je dat profiel opslaan in Lightroom, zodat je deze in één keer op je foto’s kunt toepassen. Dan hoef je dat alleen nog te finetunen om een foto geschikt te maken om te delen.

Check de kleuren

Sla je foto op op het apparaat waarmee je ‘m gaat delen. Controleer het eindresultaat nog een keer, want soms kunnen de kleuren afwijken. Dan is een huidskleur ineens veel te rood op je telefoonscherm, terwijl het er op de computer prima uitzag. Dat heeft te maken met kleurprofielen, en de kalibratie van je computer (of laptop) scherm.

Vlaggen in Lightroom

In Lightroom kun je je foto’s enorm goed organiseren. Om te voorkomen dat je thuis alsnog door al je foto’s moet gaan, is het een goed idee om meteen de juiste vlaggen mee te geven. Zo weet je welke foto’s geslaagd zijn en welke nog een uitgebreide nabewerking nodig hebben.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy