Maak je portretten nog beter!

Maak zachte en dromerige portretten in Photoshop (incl uitgebreide video)

Renzo Gerritsen 731
Photoshop is meer dan alleen een programma om bijvoorbeeld hooglichten en schaduwen aan te passen, contrast toe te voegen en te kiezen voor de juiste witbalans. In dit artikel en bijbehorende video leer je hoe je zachte en dromerige foto's kunt maken in Photoshop.

In de uitgebreide video wordt in 47 minuten stap voor stap uitgelegd welke stappen er worden genomen in Photoshop om tot een zacht en dromerig resultaat te komen. Hiervoor wordt een prachtig portret gebruikt van een kind. Omdat het een lange video betreft zet ik hier onderaan de video nog eens kort de stappen op een rijtje.

 

//

 

Pas de structuur aan

De eerste belangrijke stap die je moet doen is het goed krijgen van de structuur en de details in het gezicht en op de huid. Bijvoorbeeld als het kind niet heel blij kijkt, dan kan je met een simpele tool, de luquify tool (uitvloeien), de mondhoeken van het kind omhoog brengen.Ook kun je vlekken uit het gezicht verwijderen als je dat wenst. Als je dit teveel van het goede vindt, dan kan je dit natuurlijk overslaan. Na ddeze stap kies je de juiste compositie. In dit geval wordt de regel van derden toegepast.

Het retoucheren van de huid

Na het uitvoeren van de eerste stap moet je nu kijken naar de kleurtinten van de huid. Als de witbalans niet in orde is, kan de huid soms blauwig of te oranje zijn. De kleurtint van de huid moet dus juist zijn. Je kunt bijvoorbeeld de roodtinten in het gezicht verzadigen en accentueren zodat het kind er schattiger uit ziet, maar doe dit met mate. Je wil niet dat het hoofd er uit gaat zien als een tomaat.

Het retoucheren van ogen, haren en mond 

Ook deze stap is optioneel, maar je kunt de details in het haar, de ogen en de mond benadrukken om de foto zelf meer te benadrukken. It's all in the details.

Pas de verlichting aan

Door de aanpassingslaag Curves (Curven) te gebruiken, kan je de achtergrond donkerder maken en het onderwerp ophelderen. Je kunt een masker maken om ervoor te zorgen dat het zich alleen op de achtergrond richt en niet op je onderwerp.

Verschillende kleuren toevoegen

Door het verzadigen van de kleuren in de foto kan je de foto al lekker dromerig maken. Zorg er opnieuw voor dat je gebruik maakt van maskers zodat de kleuren in je onderwerp, in dit geval het kind, niet mee veranderen. Je kunt hierbij gebruik maken van meerdere overvloeimodi om te zien wat de verschillen zijn en wat het beste bij jouw foto past.

Doordrukken en tegenhouden

Als je meer diepte wilt toevoegen aan de foto kan je gebruik maken van 'dodging and burning' (doordrukken en tegenhouden) om bepaalde gebieden in de foto donkerder of lichter te maken.

Effecten toevoegen

De zon hoeft niet te schijnen om een zonnestraal in je foto's te krijgen. Daar heb je Photoshop voor! Door het verloopgereedschap te gebruiken kan je die ultieme dromerige look afmaken door een zonnevlam in de zijkant van de foto te plaatsen.

Sunflare toevoegen in Photoshop

Wanneer je klaar bent met het bewerken van je foto, laat de foto dan even een uurtje of twee rusten en ga iets anders doen. Op dit manier kan je nogmaals met een frisse blik naar je foto kijken en evnetueel nog extra aanpassingen maken als dat nodig is of enkele van je eerdere aanpassingen veranderen. 

Lees ook: Instructies geven aan een model voor een beter portret

Lees ook: Definitie van het portret

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo