Fotograferen met modellen: hoe doe je het?

5 tips voor fotografie met een model

Aimée van Vuuren 386
Het maken van mooie foto’s van een model zorgt voor een goed gevoel bij jezelf en bij je klanten. Wij geven je 5 tips die jou maken tot een ware professioneel tijdens zo’n shoot met een model.

1. Hoe voel je je?

Je weet zelf vast wel hoe het voelt wanneer je te maken hebt met een chagrijnige klant of iemand met een slecht humeur tegenkomt. Je humeur tijdens de shoot maakt veel uit voor het gevoel van je model. Wanneer je ontspannen bent tijdens het fotograferen wordt je model dat automatisch ook.

Lees ook: foto poses: poseren met onervaren modellen

2. Voorbereiding is nodig

Het is gepast om als fotograaf de eerste persoon te zijn op de locatie van de shoot en ook om als laatste weg te gaan. Neem de tijd om jezelf voor te bereiden, je gear neer te zetten en zorg ervoor dat de locatie er goed uit ziet.

3. Pas je aan per model

Wanneer je met veel modellen werkt zal je snel te weten komen dat elk model anders is en ook anders benaderd moet worden. Probeer je bijvoorbeeld poses of een thema uit die niet bij je model passen, dan zal hij/zij zich snel ongemakkelijk voelen. Dit wil je juist voorkomen! Laat de persoonlijkheid van je model zien in je gemaakte foto’s.

Lees ook: wat voor kleding laat je je model dragen?

4. Motiveer

Van feedback leer je. Helaas zal constant negatieve feedback zoals ‘nee, dit is niet mooi’ of ‘nee, dit staat je niet’ niet werken. Probeer als fotograaf positieve feedback te geven. Negeer het slechte en prijs het goede. Het model is veelal bezig met het idee ‘waar denkt hij/zij aan achter de camera?’, praten met je model zal die gedachte snel weghalen zodat er een ontspannen sfeer ontstaat.

5. Niet-geposeerde momenten

De beste foto’s zijn spontane foto’s. Juist op de momenten dat je model denkt dat hij of zij niet gefotografeerd wordt, valt de spanning weg en komt hun ware persoonlijkheid naar boven. Deze persoonlijkheid zorgt voor de beste foto’s, welke goud waard zijn.

Voor het fotograferen van modellen is het belangrijk om een sociaal persoon te zijn. Je model heeft iemand nodig bij hij of zij de spanning eruit kan lachen en waar de sfeer relaxed is. Met bovenstaande tips in je achterhoofd kom je al een heel eind verder.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée