Wat zeg je wel en niet tijdens een fotoshoot?

Hoe benader je je model?

Aimée van Vuuren 228
Wanneer je met mensen gaat werken tijdens het fotograferen zal je veel tijd spenderen aan de juiste techniek vinden om met mensen te praten. Het is daarom goed om te weten wat je moet zeggen tijdens het fotograferen en wat beslist niet. Wij geven een aantal voorbeelden met een toelichting en verbetering.

(On)zekerheid aanmoedigen bij je model

Toelichting: ze zullen het niet snel toegeven maar veel mensen zijn een beetje onzeker tijdens het poseren van de camera. Wanneer het model een paar kilo zwaarder is en daar ook nog eens onzeker over is, zeg dan beslist niks in de zin met 'dikker'.

Verbetering: probeer juist zachtere woorden te gebruiken. Als je een andere hoek wilt proberen, zeg dan: 'deze hoek is nog eleganter/flateus'. Blijf positief tegenover je model.

Lees ook: Muziek draaien tijdens een fotoshoot

feedback geven

Toelichting: een negatieve benadering zal zeker geen zelfverzekerdheid geven aan je model. Het model probeert te luisteren naar je wat zegt maar zal er niet met een gemakkelijk gevoel staan als alles wat hij/zij doet bekritiseert wordt.

Verbetering: net zoals bij het vorige stuk is het belangrijk om positief te blijven. Positieve feedback zorgt voor meer zekerheid bij je model. Als je het gevoel kan geven dat ze steeds dichterbij de goede foto komen, geef je ze de moed om het beste uit hunzelf te halen.

Over jezelf blijven praten

Toelichting: het is een bijzonder moment voor je model om gefotografeerd te worden, vooral wanneer hij/zij het niet vaak doet. Het is hun moment, door over jezelf te praten probeer je de aandacht naar jezelf toe te trekken terwijl de aandacht bij het model hoort te liggen.

Verbetering: probeer niet over je eigen drama te praten. De focus hoort bij je model te liggen. Ook als er iets mis met je apparatuur hoef je dit niet te laten weten. De negativiteit beïnvloed de stemming van je model waardoor de foto's niet altijd mooi zullen uitpakken.

Het is tijdens het fotograferen belangrijk dat het model zich op zijn of haar gemak voelt. Positiviteit is de sleutel tot een geslaagde fotoshoot. Probeer bovenstaande verbeteringen toe te passen en wees verrast met het resultaat.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée