Maak gebruik van daglicht op de best mogelijke manier

Amy Schutte 175
Goed licht zorgt voor een foto met de wow-factor. Bestaat er dan ook slecht licht? In principe niet, maar je moet goed gebruik maken van het beschikbare licht. Door licht beter te begrijpen kun je vaak betere resultaten behalen.

De kwaliteit van het licht

De kwaliteit van het licht heeft er vooral mee te maken hoe hard of zacht het licht is. Hard licht heb je vooral op het midden van de dag, wanneer de zon hoog in de lucht staat. Zeker wanneer er geen wolken zijn om het licht te filteren. Het licht is hard en fel en zorgt voor hoge contrasten. Deze contrasten zijn niet altijd goed te vangen in een foto: de lichte delen kunnen overbelicht raken en/of de schaduwen onderbelicht. Zacht licht is meer aan het begin van de dag en aan het einde te zien: na zonsopgang en voor zonsondergang. Doordat het licht van de zon door meer atmosfeer reist, is het minder sterk en dus zachter.

Bovendien werkt (sluier) bewolking erg goed om het licht te verzachten. Schaduwplekken hebben dit effect overigens ook, hier kun je gebruik van maken als je toch midden op de dag wil fotograferen. Let er dan wel op dat de achtergrond niet in de zon is, want dan heb je grote kans dat deze alsnog overbelicht is. Of dat je camera een gemiddelde kiest, wanneer je op automatisch fotografeert, en je onderwerp te donker is.

De kleur van het licht

De kleur van daglicht verandert gedurende de dag. Net voor zonsopgang, wanneer de eerste zonnestralen de hemel oplichten, heeft het licht een koele blauwe toon. Tijdens de zonsopgang zelf wordt het warm en goudkleurig: samen met zonsondergang is dit het beroemd gouden uur. Als de zon hoger komt, is het licht fel met weinig kleurtoon. Naarmate zonsondergang nadert gebeurt het tegenovergestelde, het licht wordt weer warmer, goudkleurig en na zonsondergang kleurt het wederom blauw. De gouden uren (die overigens helaas eerder enkele minuten duren) geven vaak mooie resultaten, zeker voor het fotograferen van portretten. Maar ook landschappen zien er mooi uit in hun warme gloed.

De richting van het licht

  • Front light
    Dit betekent dat het licht van achter jou komt en het onderwerp dus recht van voren belicht. Front light kan wat hard zijn en kleuren en texturen vervagen. Bovendien zorgt het, als het niet bewolkt is en je mensen fotografeert, voor knijpende ogen. Je kunt dit licht dus het beste gebruiken als de zon al lager staat of als het licht bewolkt is.
  • Backlight
    Ook wel rimlicht genoemd. De zon is nu direct achter je onderwerp, waardoor het dus van de achterkant belicht wordt. Het geeft vaak sterke contrasten tussen hooglichten en schaduwen. In veel gevallen zal je onderwerp als silhouet te zien zijn. Je ziet dan goed de vorm, maar het moet een keuze zijn.
  • Zijlicht
    Als de zon aan de zijkant staat, en het onderwerp dus ook van de zijkant belicht, heet het zijlicht. Hiermee kun je goed de vormen en textuur van een onderwerp in beeld brengen. Het is veilig licht, meestal het meest geschikt voor een natuurgetrouwe foto.

We hebben het niet altijd voor het zeggen, soms zijn we op een plek waar we niet meer (gemakkelijk) terugkomen en moeten we roeien met de riemen die we hebben. Onthoud deze informatie en pas je fotografie erop aan. Hard licht? Fotografeer in de schaduw. Een hele saaie, witte, fletse bewolking? Neem minder lucht op in je compositie. Gouden uren? Maak er gebruik van. Succes!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy