Fotograferen met indirect daglicht

Sterre Hartjes 123
Fotograferen met de grootste lamp die er bestaat, de zon. Als het licht van de zon te fel is, kan je fotograferen met indirect daglicht. Dit geeft een mooi en natuurlijk effect wat met studiolampen moeilijk te bereiken is. Hoe je te werk moet gaan met indirect daglicht leggen we je uit...

Hoe gebruik je indirect daglicht

Normaal gesproken zet je het onderwerp recht voor een raam met direct licht omdat je op deze manier het meeste licht krijgt. Dit licht kan te direct zijn en als je werkt met een model is het ook niet fijn voor hem of haar om in het felle licht te kijken. Voor een dramatischer effect kan je fotograferen met het daglicht vanaf de zijkant.Op deze manier krijg je schaduw in het gezicht wat erg mooi kan zijn.

Ook kan je aan de andere kant van het onderwerp een reflectie scherm zetten om het onderwerp van beide kanten te belichten. Op deze manier maak je met indirect daglicht maximaal gebruik van het licht. Met een reflectiescherm kan je het licht ook een beetje sturen tot de hoek die je hebt mooiste vindt. 

Instellingen wanneer je fotografeert met indirect daglicht

Als je fotografeert met daglicht heb je minder licht dan wanneer je fotografeert met studiolicht. Omdat je werkt met minimaal licht kan je het beste fotograferen met een wat langzamere sluitertijd van bijvoorbeeld1/60 seconden. Dit is niet meteen erg lang maar lang genoeg om het beeld te laten bewegen. Zorg er daarom voor dat je camera op een statief staat. Fotograferen met een diafragma van f/2.8 is mogelijk maar dan moet wel de ISO omhoog worden gebracht. Deze instellingen kunnen verschillen wanneer je fotografeert met indirect daglicht.

Lees ook: Hoe gebruik je hard en zacht licht