Tip: gebruik bestaand licht

Tip: gebruik bestaand licht

Jasper van Bladel 842
Goed licht is het meest belangrijke element in de fotografie. Licht maakt letterlijk en figuurlijk je foto en daarom grijpen veel fotografen al snel naar een mooie flitsset. Ons advies: wacht daar even mee en kijk eerst wat je met natuurlijk licht kunt doen.

We snappen dat wel, een mooie uitgebreide flitsset ziet er vaak erg gelikt en ‘professioneel’ uit en fotografen zijn nu eenmaal gek op de nieuwste spullen. Je moet echter niet vergeten dat het in essentie natuurlijk helemaal niet over die apparatuur gaat, maar over wat je ermee kunt. Het oog is nog steeds het belangrijkste gereedschap van de fotograaf.

Laat daarom die flitsset nog even links liggen en concentreer je op het goede licht. Pas als je goed met natuurlijk licht om kunt gaan, weet je of een flitser nodig is of niet.  Flitsen doe je namelijk pas als het licht niet voldoende aanwezig is, of niet passend is voor de foto’s die je wilt maken. Met flitslicht compenseer je wat je mist, bijvoorbeeld natuurlijk licht. En onthoud: aan een goede flitsfoto zou je eigenlijk niet moeten kunnen zien dat er geflitst is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op die regel, er zijn ook fotografen die het flitslicht gebruiken om hun foto’s een unieke uitstraling en handtekening te geven. Zij weten echter precies hoe licht en flitslicht zich gedraagt door jarenlange ervaring en het gebruiken van flitsers is vaak een bewuste keuze.

Experimenteer

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dat spreekwoord gaat in dit geval prima op, want natuurlijk licht is overal, gratis én prachtig om mee te werken.  Wacht dus even met het aanschaffen van die zware en kostbare flitsset tot je zeker weet dat je met natuurlijk licht niet de foto’s kunt maken die je graag wilt maken en experimenteer ondertussen volop met natuurlijk licht.