Een film over de Nederlandse meester van het licht

Living the Light – Robby Müller

Remco Stunnenberg 500
Cinema Delicatessen brengt Living the Light – Robby Müller, een film van Claire Pijman over de wereldberoemde Nederlandse cameraman, op 20 september uit in de Nederlandse bioscopen.

Wij kregen al een voorproefje van deze film en kunnen daar kort over zijn: voor de liefhebbers van het prachtige werk van Robby Müller is Living the Light – Robby Müller, een absolute aanrader. Een film die je moet zien!

Robby Müller (1940-2018) wist hoe je de zon bespeelt. Hoe je zijn lichtbundels vangt als vlinders. Hoe je zijn stralen als snaren moet aanslaan. Niet alleen klinkt en weerklinkt bij hem muziek uit deze teder gesponnen draden van licht, de camera wordt ook zelf een muziekinstrument. En de hele wereld danst, straalt en fonkelt.

De Nederlandse meester van het licht, die begin juli (3 juli 2018) overleed, werkte samen met topregisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Michael Winterbottom, Barbet Schroeder, Alex Cox en Sally Potter. Hij stond de afgelopen vijftig jaar achter de camera bij vele moderne klassiekers, onder meer 24 Hour Party People, Dancer in the Dark, The Tango Lesson, Breaking the Waves, Dead Man, Mystery Train, Barfly, Down by Law, To Live and Die in L.A., Paris, Texas, Repo Man, Der amerikanische Freund en Alice in den Städten.

Voor haar bijzondere film Living the Light kreeg regisseur en director of photography Claire Pijman toegang tot duizenden Hi8 videodagboeken, foto’s en polaroids die Robby Müller maakte tijdens het werken aan een van de ruim zeventig speelfilms, die hij draaide. De film verweeft die beelden met fragmenten uit zijn oeuvre tot een vloeiend geheel. Jim Jarmusch voegt daar met zijn filmmuziek een eigen geluid aan toe.

Met zijn baanbrekende camerawerk en zijn vindingrijke, vernieuwende belichtingsmethodes, zijn uitzonderlijke gevoel voor de diepte van kleuren en zijn vrije hand van kaderen, plus zijn voortdurende zoeken naar eenvoud, heeft Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken. Behalve een meester van het analoge werd hij ook een digitale pionier toen hij zijn eerste speelfilms met Lars von Trier maakte.

Robby Müller (1940-2018)

Müllers werk is vergeleken met dat van schilders als Vermeer en Hopper, die net als hij meesters van het licht waren. Maar zelfs wanneer zijn films af zijn, blijven zijn beelden in beweging. Het licht vervaagt nooit omdat hij altijd de ruimte schept waarin de beelden het verhaal van de mens vertellen. Waarin dat verhaal in het licht komt te staan. Living the Light – Robby Müller is het verhaal van dat licht. Noteer 2o september dan ook met hoofdletters in je agenda.

Lees ook: Het nieuwste werk van Amerikaanse fotograaf Todd Hido naar Amsterdam

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco