Leren: werken met schaduw

Leren: werken met schaduw

Liesbeth Wesdijk 4617
Soms is schaduw je vijand als fotograaf zijnde. We geven je tips hoe je kunt leren werken met schaduw.

Zonder schaduw wordt je beeld vlak en heeft het geen diepte. Dus schaduw is niet je vijand, maar je beste vriend, het zorgt ervoor dat je beeld tot leven komt. Je moet er alleen mee leren omgaan, vandaar deze handige tips.

1) Gebruik de schaduw als hoofdonderwerp

Objecten met duidelijke vormen geven mooie schaduwen, zoals een fiets, een boom, paard, maar ook mensen. Foto's met dit soort scherpe contrasten, maak je het beste als de zon op z'n felst schijnt. Wil je juist graag lange schaduwen, dan kun je het beste 's morgens vroeg of laat in de middag je foto's maken.

2) Creëer een silhouet

Hoewel een silhouet technisch gezien geen schaduw is, heeft het wel alles te maken met het contrast tussen donker en licht en past het dus prima in dit artikel. Om een mooie silhouetfoto te maken heb je tegenlicht nodig en een licht gekleurde achtergrond. Vooral een zonsopkomst of ondergang geeft een prachtig effect als achtergrond.

3) Maak een dramatisch portret

Schaduwen in een portret geven zoveel meer diepte aan de persoon die je fotografeert. En hiervoor heb je niet perse fel licht nodig, ook met zacht licht kun je veel contrast creëren. Dit soort foto's is bij uitstek geschikt bij modellen die uitgesproken zijn, je zult dit minder vaak gebruiken in de glamourfotografie. Maar ook daar kun je foto's met veel contrast schieten, alle regels zijn er immers om gebroken te worden?

4) Geef landschapsfoto's meer diepte

Echt goede landschapsfoto's maken is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Een professionele fotograaf blijft rustig een nacht slapen in een verlaten gebied om juist die geweldige foto's te maken van de zonsopkomst of ondergang. Doe dus dat pasje extra (letterlijk) en gebruik de gouden uren om contrastrijke foto's van de natuur te maken met meer diepte.

5) Schaduwen in zwart-wit

Om letterlijk het licht te leren zien, is het goed om eens in de zwart-wit mode te fotograferen. Je zult dan op een heel andere manier om je heen moeten kijken. Normaal gesproken vormen kleuren contrasten, nu zul je zelf een contrastrijk beeld moeten vinden. Probeer het eens uit. Dus niet achteraf de beelden bewerken naar zwart-wit, maar zo fotograferen.

Wees niet bang voor schaduwen, maar leer ze te gebruiken en te waarderen. Het zal je fotografie veel beter maken. Er over lezen hier is één ding, oefenen is nog veel beter. Heb jij een mooie foto gemaakt met gebruikmaking van de aanwezige schaduw, plaats hem dan in onze lezersgallery, net als Luc Bosmans deed.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth