Leren: Vliegtuigfotografie

Leren: Vliegtuigfotografie

Senta Bemelman 1928
Fotografeer jij ook graag vliegtuigen, wanneer deze aankomen of vertrekken bij luchthavens? Leer hoe je het beste vliegtuigen in beeld brengt!

Vliegtuigen met krachtige motoren, die binnen een kort tijdsbestek flinke hoogtes bereiken. De grote vervoersmiddelen zijn ook erg mooi om te fotograferen. Maar hoe krijg je een vliegtuig goed op de foto?

Automatische stand

Wanneer je net begint kan het handig zijn om eerst met automatische standen, zoals de sportmodus, aan de slag te gaan. Deze fotografiestand is speciaal gemaakt voor sportfotografie en snel bewegende onderwerpen.

S-stand

Wanneer je de belichtingsinstellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO-waarde meer onder de knie hebt kun je een van de handmatige modi kiezen. Met de S-stand bepaal je de sluitertijd en wordt het diafragma automatisch hierop afgestemd. Lees ook meer over hoe je de juiste sluitertijd kiest. Omdat vliegtuigen snel bewegen, is een korte sluitertijd noodzakelijk.

Lens

De lens waarmee je fotografeert is belangrijk. Wanneer je een kitlens gebruikt (18-55 mm) kun je niet ver inzoomen. Met een telelens heb je mee zoomkracht en kun je het vliegtuig dichterbij halen. Met een zoomlens kun je met verschillende afstanden fotograferen, wat erg handig is omdat het vliegtuig vlot in de lucht verdwijnt. Bij een primelens ben je beperkt tot één brandpuntafstand. Hierdoor heb je minder bewegingsruimte als je vliegtuigen fotografeert.

 In de onderstaande video zie je een paar handige tips om vliegtuigen te fotograferen.

 

Kijk ook hier voor spottersplekken waar je vliegtuigen kunt fotograferen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta