Jong talent: Rutger Hoebergen

Eefke Burg 489
Een nieuwe lichting fotografen is afgestudeerd aan het Sint Lucas en dit willen wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Disnet organiseerde een wedstrijd onder vierdejaars van het Sint Lucas, waar studenten een Godox Young Talent Award en de daaraan verbonden Pro Bardt kit konden winnen. Eén van deze studenten was Rutger Hoebergen, die in zijn werk filmisch te werk gaat en je in zijn shots en verhalen trekt. Rutger vertelt ons over zijn zogenoemde 'Meesterproef' en zijn ambities voor de toekomst.

Fotograaf: Rutger Hoebergen

'Wat ik heb ingezonden is iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Al anderhalf jaar liep ik rond met het idee om in plaats van het standaard fotografielampje een soort van filmachtige belichting te gebruiken bij mijn werk. Vanuit dit idee van het licht is het concept ontstaan. In mijn werk speel ik met realiteit en fantasie. Je ziet een moeder en een kind en je vraagt je af: bestaat dit kind wel echt, of ziet de moeder dit alleen? Op één van de foto's lijken ze elkaar amper aan te staren, waar ze op de andere foto elkaar wel aankijken.

Hij vond het spannend dat er aan zijn eindopdracht de Godox Young Talent Award verbonden zat die je kon winnen. 'Hierdoor krijg je toch een extra ervaring mee, die je mee kan nemen voor de toekomst.' Het vinden van de juiste modellen was niet gemakkelijk. 'Ik was niet op zoek naar een mooi, perfect plaatje. Aangezien het om een moeder en kind ging, was het daarnaast belangrijk dat de beide modellen een gelijkenis zouden vertonen. De modellen heb ik uiteindelijk in mijn eigen kring gevonden. Voor de locatie ben ik meerdere plekken afgegaan en heb ik uiteindelijk gekozen voor één locatie waar alle sublocaties te schieten waren: de gang en de garage en alle andere ruimtes die ik nodig had.'

Fotograaf: Rutger Hoebergen

Het werk van Rutger Hoebergen

De meesterproef van Rutger Hoebergen heeft een duistere, haast sinistere ondertoon. Dit is voor zijn doen niet gebruikelijk. 'Afgezien van mijn eindwerk, is mijn stijl, kleurrijk, heel helder en duidelijk. Wat je ziet is wat je krijgt.'  In de toekomst hoopt hij zich bezig te gaan houden met reportage werk. 'Ik vind het daarbij wel belangrijk dat het vooraf goed is opgezet en uitgelicht.'

Fotograaf: Rutger Hoebergen

Rutger heeft veel geleerd van het doen van zijn meesterproef. 'Het volledig zelfstandig uitvoeren van een shoot als deze kost veel meer tijd dan tevoren bedacht. Er gaat veel tijd zitten in de belichting. Daarnaast hou je je bezig met zaken als 'Zit de jas wel goed? Liggen er afleidende zaken op de achtergrond?' Wat ik met dit project heb gedaan is heel anders dan wat wij op school hebben gedaan.'

Fotograaf: Rutger Hoebergen

Tijdens zijn periode op school liep hij ook stage. 'In mijn derde jaar heb ik stage gelopen bij JeroenHofman in Amsterdam, hij fotografeert onder andere voor de LINDA maar ook een serie Fine Art landschappen. Daarna heb ik stage gelopen bij Ronald Smits in Eindhoven, een productfotograaf, die vooral designers fotografeert. Dit is een heel andere manier van fotograferen.  Bij beide fotografen heb ik een hele andere kant van fotograferen ontdekt, waardoor ik nu makkelijker een keuze kan maken in wat ik later wil gaan doen.'

Fotograaf: Rutger Hoebergen

Voor beginnende fotografen heeft hij nog een handige tip die hij graag met ons wil delen. 'Het is ontzettend handig dat je veel informatie op YouTube en internet kan vinden. Het enige nadeel hier aan is, dat ze je heel erg in dezelfde hoek duwen, waar je foto's kan vinden die over het algemeen mooi gevonden worden. Het is echter beter om een beetje hiervan af te wijken, zodat je tot unieker en origineler beeldmateriaal kan komen.

Over de Godox Young Talent Award

Jong talent heeft een andere kijk op de wereld en weet telkens weer opnieuw te inspireren. Om dit talent te stimuleren riep Disnet de Godox Young Talent Award in het leven: een prijs voor de beste nieuwkomer van het jaar. Aan de Godox Young Talent Award is de Godox Pro Bardt Kit verbonden: een professionele lichtset die veel mogelijkheden biedt. De lichtset is samengesteld door professioneel fotograaf Bardt Wouters, die bloedmooie portretten schiet en jong talent stimuleert door middel van het geven van workshops. 

In de fototas van Rutger Hoebergen

In de fototas van Rutger Hoebergen:

 • Fujifilm XT3
 • Fujifilm XF 18-55 mm 2,8-4
 • Fujifilm XF 35mm 1,4
 • Tether Cable
 • Notitieboekje +  Pen

Meer foto's zien van Rutger Hoebergen?

Benieuwd geworden naar nog meer werk van Rutger Hoebergen? Bekijk zijn profiel met meer mooie foto's hier. Volg hem daarnaast op Instagram.

  afbeelding van Eefke Burg
  Door: Eefke Burg

  Eefke Burg | Redacteur

  Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

  Bekijk alle artikelen van Eefke