Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht 9 - tips van Kamera Express

Redactie 439
Iedere week houdt het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje op RTL 4 een fotowedstrijd voor haar kijkers. De winnaar ontvangt een Kamera Express cadeaubon ter waarde van €449,-. Deze week is het onderwerp van de opdracht: Maak een spectaculaire onderwaterfoto van een mens of dier!

Wil je meedoen met de laatste thuisopdracht, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Bekijk de pagina van de negende thuisopdracht. Kamera Express helpt je graag op weg naar jouw perfecte plaatje door je in de liveshow Behind Your Scenes te inspireren om zelf met de opdracht aan de slag te gaan. Je kunt jouw foto inzenden tot en met zondag 13 december.

Iedere woensdag – Behind Your Scenes Live

Iedere woensdag gaat Kamera Express live op haar YouTube-kanaal in gesprek met bekende fotografen en geeft het Kamera Express team je voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

 

Deze week draait het bij de thuisopdracht om het maken van een spectaculaire onderwaterfoto van een mens of dier, maar hoe maak je een goede onderwaterfoto? In deze aflevering is onderwaterfotograaf Willem Versluis te gast. Bekijk de uitzending op het YouTube-kanaal en de Facebook pagina van Kamera Express.

 

Tips voor een spectaculaire onderwaterfoto van een mens of dier

Tip 1 –  Pas de witbalans aan

Duik je dieper dan 15 meter? Dan krijgen kleuren op beeld al snel een groenblauwe zweem. Rode tinten verdwijnen als eerste uit de foto, daarna oranje, geel en blauw. Pas daarom de witbalans aan de hand van de diepte en lichtinval van de situatie aan. Sommige camera’s beschikken zelfs over een “onderwater” witbalans (AWB), waardoor de kleuren automatisch worden gecompenseerd.

Tip 2 – Fotografeer met het licht mee

Hoe dieper je duikt, des te donkerder het beeld wordt. Probeer daarom met het licht mee te fotograferen, zodat het licht op de voorzijde van het onderwerp valt. Breng het onderwerp zo dichtbij in beeld als mogelijk is. Je kunt ook je camera omhoog richten om een mooie lichtbreking vast te leggen. Foto’s zien er hierdoor ook nog eens minder snel bewogen uit.

Tip 3 – Werk met korte sluitertijden

Gebruik een korte sluitertijd (minimaal 1/200 of 1/250 sec) met een klein diafragma en een lage ISO-waarde om onscherpe beelden te voorkomen. Hierdoor wordt wel de achtergrond donkerder. Wil je de focus juist meer op de achtergrond leggen? Gebruik dan wel een langere sluitertijd. Let er hierbij wel op dat je een camera met beeldstabilisatie nodig hebt om scherpe beelden te krijgen.

Tip 4 – Gebruik kleurenfilters

Hoe dieper je duikt, des te meer kleur je uit het beeld verliest. Rood verdwijnt al vanaf 5 meter diepte, oranje vanaf 10 meter en geel vanaf 30 meter. Om een groenblauwe gloed in jouw foto’s te voorkomen, kun je kleurenfilters gebruiken. Hiermee breng je de juiste kleuren weer terug in beeld, zonder dat je de belichting aan hoeft te passen.

Benieuwd naar meer fotografietips? Bekijk dan de themapagina. Veel plezier met het maken van jouw spectaculaire onderwaterfoto!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie