Functies in Lightroom die je (misschien) nog niet kent

Amy Schutte 348
De meeste nabewerkingsprogramma’s hebben enorm veel functies, waarvan we maar een deel gebruiken. Misschien zijn er een aantal die je over het hoofd ziet, die juist enorm handig kunnen zijn.

In Lightroom kun je een heleboel doen, maar kende je deze functies al?

Stuur een online preview direct in Lightroom

Met Lightroom kun je vrij eenvoudig een online preview maken. Stel dat je foto’s hebt gemaakt in opdracht, of van familie, of om een andere reden je foto’s wil delen op goede kwaliteit (social media en Whatsapp comprimeren zo sterk dat er weinig kwaliteit overblijft), dan kan dat direct uit Lightroom. Je moet hiervoor Lightroom synchroniseren met Lightroom voor mobiele apparaten (linkerbovenhoek van Lightroom, zorg dat de optie Synchroniseren met Lightroom CC is ingeschakeld. Maak een nieuwe collectie/verzameling aan (linkerkant van het scherm), en zorg dat het vinkje synchroniseren met Lightroom CC (Sync with Lightroom Mobile) aanstaat. Bovenin zie je nu de optie ‘openbaar maken/ make public’. Klik daarop en er verschijnt een url, een webadres. Deze kun je verzenden naar iedereen die de map van jou mag zien. Het fijne is dat de map nog steeds verbonden is met Lightroom. Je kunt dus aanpassingen maken aan je foto (bijvoorbeeld zwart-wit maken) en deze meteen tonen aan de betrokkenen, zonder een nieuwe link te hoeven sturen. Handig!

Kleurprofiel

Voordat je begint met nabewerken, is er nog een trucje dat je kunt toepassen. Hiermee worden je kleuren vaak veel mooier (vooral in huidtinten) en heb je een betere basis om aan je nabewerking te beginnen. Wanneer je een foto hebt geïmporteerd in Lightroom, zie je aan de rechterkant het venster met allerlei bewerkingen. Daar bevindt zich ook ‘camerakalibratie/ camera calibration’. Het profiel staat vaak standaard op Adobe standard. Klik erop en probeer een cameraprofiel uit dat bij je foto past. Zie je hoe de kleuren direct veranderen?

Snel foto’s beoordelen 

In Lightroom kun je je foto’s beoordelen, wat heel handig is als je een dagje bent wezen fotograferen en met honderden foto’s thuiskomt. Je kunt ze sterren (of vlaggen) geven, zodat je uiteindelijk gemakkelijk de goede foto’s, de ‘iets minderen’ enzovoorts kunt filteren. Maar met honderden foto’s kun je daar behoorlijk wat tijd aan kwijt zijn. Door de Capslock toets één keer aan te klikken, kun je gewoon de cijfertoetsen op je computer gebruiken, 1 t/m 5. Zo ga je een stuk sneller door je foto’s!

Lightroom denkt mee

Aan de rechterkant van het scherm in Lightroom bevinden zich de schuifjes waarmee je je foto kunt bewerken. Denk belichting, contrast, verzadiging etc. Wanneer je Shift ingedrukt houdt en tegelijkertijd dubbelklikt op het schuifje, verspringt deze. De waarde waar het schuifje heen verspringt, is de waarde die Lightroom denkt dat je moet hebben, de automatische bewerking maar alleen voor de functie waarop je geklikt hebt. Slim!

Schuifjes verlengen

De schuifjes in Lightroom zijn ontzettend handig. Maar soms schiet je steeds net te ver door met je muis. Ga je terug, ga je weer net te ver terug. Irritant! Een hele simpele truc waar je misschien niet direct aan denkt, is gewoon het hele venster iets uitschuiven. De schuifjes worden dan langer, waardoor je veel preciezer kunt werken. Ga of de rand van het venster staan en sleep het naar links. Heel eenvoudig maar het kan een hoop ergernis besparen.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy