Fullframe of niet?

Amy Schutte 917
‘Fullframe’ is een term die te maken heeft met de sensor van je camera. Die kan fullframe zijn, of een cropfactor hebben. En dat heeft invloed op het beeld.

De sensor van een fullframe camera is daadwerkelijk net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. Die van een cropsensor (APS-C of microfourthirds) is kleiner. Dat heeft invloed op een aantal dingen. Zo kan er bij een kleinere sensor eerder ruis ontstaan, omdat er letterlijk minder plaats is op de sensor (dat is een sterk vereenvoudigde uitleg). Maar het heeft ook invloed op de beeldhoek die bij de brandpuntsafstand hoort.

Beeldhoek

Wanneer je een foto zou maken met hetzelfde objectief, bijvoorbeeld een 50mm, met twee verschillende body’s en verschillende sensors, bijvoorbeeld een fullframe en een APS-C, verandert het zichtveld. De foto met de kleinere sensor is - mits gemaakt vanaf hetzelfde standpunt - als het ware een gecropte versie van de fullframe variant. De mate waarin ze verschillen kun je inderdaad berekenen met de cropfactor.

Fullframe voor professionals

Over het algemeen zijn fullframe camera’s een stuk prijziger dan de varianten met kleinere sensors. Over het algemeen worden deze camera’s dan ook veel gebruikt door heel serieuze hobby fotografen en professionals. Maar dat wil niet zeggen dat je, als je professioneel wil fotograferen, meteen een fullframe nodig hebt. Of andersom, dat je betere (meer professionele) foto’s gaat maken wanneer je een fullframe aanschaft.

Voordelen van een fullframe camera

Er zijn een aantal voordelen van een fullframe camera, en een grotere sensor. Of ze voor jou belangrijk zijn, is persoonlijk:

  • Betere prestatie bij weinig licht. De grotere sensor presteert beter in slechte lichtomstandigheden waardoor focussen bijvoorbeeld beter gaat.
  • Minder ruis bij hoge ISO. Ook dit is vooral van belang bij slechte lichtomstandigheden. Bij hoge ISO kan ruis ontstaan. Fullframe camera’s kunnen hogere ISO waarden aan voordat ruis zichtbaar wordt in je foto’s (hoewel cropsensors ook steeds beter worden op dit vlak).
  • Meer controle over scherptediepte. Omdat je dichterbij kunt komen met een fullframe camera (een cropsensor zoomt immers als het ware in op het beeld) waardoor je de scherptediepte kleiner kunt maken.
  • Groter dynamisch bereik. Het verschil tussen hooglichten en schaduwen in beeld wat de camera aankan, is groter bij een fullframe camera.

Nadelen van een fullframe camera

Daarentegen heeft een fullframe ook nadelen. Ook deze zijn weer sterk persoonlijk

  • Fullframe camera’s zijn dure apparaten. Bovendien zijn objectieven ook vaak duurder dan voor hun kleinere cropbroertjes en zusjes en is je oude materiaal wellicht niet compatibel.
  • Zwaarder. Vaak zijn deze camera’s groot en relatief zwaar.
  • Langere brandpuntsafstand. Met een cropfactor is het beeld als het ware wat vergroot, alsof het iets is ‘ingezoomd’. Dat kan handig zijn als dat past bij jouw fotografie. Voor sport of wildlife kan het bijvoorbeeld enorm handig zijn.
  • Een fullframe camera kan wel eens trager zijn in burstmodus. Al die informatie van die grote sensor moet verwerkt worden en soms vertraagd dat je camera wat.

Zoals gezegd, wat voor jou werkt is sterk persoonlijk. Twijfel je? Huur dan eens een fullframe camera en bekijk of het je de moeite waard is.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy