Fotografie tips van pro’s, deel 2

Amy Schutte 667
Of je nu een carrière als professioneel fotograaf ambieert, of gewoon een steengoede hobbyist wil worden; allemaal willen we een zo goed mogelijke fotograaf zijn.

Daarom deelden we al een aantal tips van pro’s met je. Er zijn echter nog best een aantal tips en trucs (lees: technieken), die we je niet willen onthouden.

Gebruik LiveView

Als je professionele fotografen aan het werk ziet, zie je ze meestal door de zoeker kijken en niet naar het scherm van de camera. Velen gebruiken de zoeker, omdat het omgevingslicht het beeld dan niet ‘vervuilt’. Deze sluit immers netjes aan om je oog, dus je krijgt een goed idee van de belichting. Maar toch gebruiken veel pro’s LiveView wel degelijk, voor verschillende doeleinden. Uiteraard is dit grotendeels persoonlijk, maar velen controleren bijvoorbeeld de witbalans. Je kunt in LiveView direct de kleuren beoordelen en dus bepalen of je de witbalans wil aanpassen. Natuurlijk kun je altijd fotograferen in RAW, zodat je dit achteraf nog kunt doen.

Pro’s hebben voldoende én goede geheugenkaarten

Het is je vast weleens gebeurd. Sta je op een schitterende plek, is je geheugenkaart vol! Snel één voor één foto’s verwijderen en hopen dat je niets mist is de enige optie. Ook professionals hebben dit heus allemaal wel eens meegemaakt. Maar als je betaalt wordt voor een shoot, kun je je dit niet meer veroorloven. Stel dat je net de kus mist, bij bruidsfotografie, een pro kan zich dat niet veroorloven. Voldoende kaarten meenemen dus. Zorg ook voor goede kaarten, met voldoende snelheid. Zo hoef je niet op je camera (of kaart) te wachten als je iets in burst modus fotografeert.

Batterijen

Hetzelfde geldt voor accu’s. Vooral bij dit koude weer gaan de batterijen extra snel leeg. Zorg dus dat je in elk geval een extra batterij bij je hebt. In de kou kun je deze het beste dicht op je lijf dragen, bijvoorbeeld in je broekzak.  

Bracket

Bracketing is een techniek waarbij je meerdere opnamen maakt, om die vervolgens in de nabewerking samen te voegen. Hiermee kun je tekortkomingen van je camera of objectief compenseren. Dit wordt heel veel toegepast om foto’s te maken van taferelen waarbij heel veel donkere delen (schaduwen) zijn, maar ook veel lichte delen. Bijvoorbeeld bij een fel zonnetje, maar het onderwerp staat in de schaduw van een boom. Of ‘s nachts, een donkere straat met in delen felle straatverlichting. Maar je kunt het ook gebruiken om scherpte te bracketen. Zo kun je met een macro objectief met een grote diafragmaopening - en dus kleine scherptediepte - foto’s maken die van voor tot achter haarscherp zijn.

Backup als een pro

Zorg dat je je foto’s goed hebt opgeslagen voor je je geheugenkaart leeg maakt. Veel pro’s doen dat in twee- of drievoud: een keer op de computer of harde schijf, één keer in de cloud en soms nog op een schijf die ze op een andere locatie bewaren, bijvoorbeeld op kantoor. Zo wis je nooit per ongeluk foto’s. Of tenminste, je hebt ze dan nog. Knip en plak overigens nooit direct vanaf je geheugenkaart. Kopieer de bestanden en als je klaar bent, formatteer je de kaart in de camera. Zo voorkom je foutmeldingen, waardoor je ook foto’s kunt verliezen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy