(Fotografie) Museum aan het Vrijthof een groot succes

Christel de Wolff 532
In september van 2019 startte het nieuwe Museum aan het Vrijthof in Maastricht. De eerste tentoonstelling werd al door ruim 20.000 fotografieliefhebbers bezocht en is nog tot en met 15 maart te zien.

Museum aan het Vrijthof koos ervoor om niet langer verschillende kunstvormen te exposeren, maar zich voortaan alleen nog te richten op fotografie. Dat bleek een goede zet te zijn. De eerste tentoonstelling, met kleurrijke portretten van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson, is al door ruim 20.000 bezoekers bezocht. De expositie 'Homage to Humanity' is nog te zien tot en met 15 maart aanstaande. Een groot aantal studenten, gezinnen en fotografieliefhebbers uit binnen- en buitenland hebben met hun bezoek gezorgd voor een nieuwe diversiteit aan publiek.

Groei fotografiemuseum

Erik de Jong, directeur van Museum aan het Vrijthof: 'De groei gaan we nu verder continueren. Na Jimmy Nelson staat in 2020 de tentoonstelling 'Streetlife' op het programma met straatfotografie van de Amerikaan Jamel Shabazz en de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld. Ook de expositie 'This is My Church' van Rutger Geerling zal voor de nodige opschudding zorgen. Als nieuw fotografiemuseum in Zuid-Nederland hoop ik dat we mensen nieuwsgierig kunnen blijven maken en hierdoor bezoekers blijven trekken.'

Over Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof is een particulier fotografiemuseum gelegen in het centrum van Maastricht. Ze ontvangt geen structurele financiering van de gemeente Maastricht, Provincie Limburg of de landelijke overheid. Het museum is gesitueerd in het voormalige Spaans Gouvernement, een gebouw dat al in de 16e eeuw dienst deed als buitenpaleis van Keizer Karel V. Het museum is ontstaan uit de kunstcollectie van het echtpaar Wagner-de Wit, dat in 1954 hun verzameling naliet om te beheren voor volgende generaties. Na de grote verbouwing van 2012 werd het museum omgedoopt tot Museum aan het Vrijthof. In 2014 is het museum voorzichtig begonnen een andere koers te varen. Vanaf 26 september 2019 is Museum aan het Vrijthof officieel verder gegaan als fotografiemuseum. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel