'Veel werk zou niet misstaan op een expo van beroepsfotografen'

Longlist geselecteerde amateurfotografen bekend

Remco Stunnenberg 879
Het Fotofestival aan de Maas brengt van 10 tot 13 mei 2018 de beste Nederlandse amateurfotografen samen in een expositie in het Nederlands Fotomuseum. Dat is uniek. Na een stormachtige inzending heeft de curator een uitdagende klus om een selectie te maken.

De longlist is nu bekend en op de website gepubliceerd. Het festivalprogramma op het naburige Deliplein in Rotterdam krijgt met tal van kleinere exposities en activiteiten voor fotografen steeds meer vorm.

Grote behoefte

Drie maanden lang konden vrijetijdsfotografen hun beste fotoseries inzenden om mee te dingen naar een plekje op de hoofdexpositie van het festival in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Aan zo'n mogelijkheid bleek grote behoefte te bestaan; er werden ruim 18.000 foto's ingestuurd.

Fotofestival aan de Maas

Flinke klus

De inzendingen laten zien dat er in de amateurwereld veel fotografen zijn die over een opvallend grote verbeeldingskracht en creativiteit beschikken. Nicole Robbers, onder andere bekend als bestuurslid van De Zilveren Camera en de beeldredactie van het NRC en curator van de expositie, heeft er een flinke klus aan om tot de uiteindelijke selectie te komen. De inmiddels bekend gemaakte longlist bevat 94 fotoseries van in totaal 83 fotografen.

Fotofestival aan de Maas

Interessant inzicht

Robbers: 'Er is bewust gekozen voor seriematig werk. Series overstijgen de toevalstreffer, worden gemaakt door fotografen die zeer bewust aan een onderwerp werken en tonen de signatuur van die fotograaf. Kortom series openen de weg om de volle breedte, creativiteit, kennis en kunde van vrijetijdsfotografen te tonen. De expositie geeft een interessant inzicht in de stand van de amateurfotografie in Nederland. Veel werk zou niet misstaan op een expo van beroepsfotografen!'

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco