Fotograferen van glas en door glas

Fotograferen van glas en door glas

Liesbeth Wesdijk 873
Glas kan zowel een zegen als een last zijn om te fotograferen. Het heeft drie geweldige eigenschappen die de verbeelding aanspreken en het alledaagse in iets magisch kunnen veranderen. Maar deze eigenschappen kunnen ook frustrerend zijn.

Doorzichtig

De eerste eigenschap van glas die erg aantrekkelijk is, is dat het doorzichtig is. We hebben allemaal wel eens een foto willen nemen door een raam, een aquarium of een etalage. Of van binnen naar buiten, een interessante scene op straat terwijl je in een restaurantje zat.
Wij zijn zo gewend aan ramen, dat we ze nauwelijks meer als een object zien. Wij kijken er letterlijk doorheen en zien alleen wat er achter ligt. Onze camera echter niet.

Reflectie

De tweede eigenschap van glas: reflectie. Nu heb je ongewenste reflectie en die wil je niet fotograferen. Maar gewenste reflectie kan een object op zichzelf worden als onderwerp. Het ene gebouw weerspiegelt in de ramen van een ander gebouw kan een prachtig abstract beeld geven. Of de reflectie van die gejaagde vrouw met haar boodschappentas in haar hand, in het raam van een restaurant, waar mensen zitten die ongeïnteresseerd naar haar kijken. Een prachtig straatportret.

Tips:

  • Om te zorgen dat je geen ongewenste reflecties fotografeert, moet je de camera zo dicht mogelijk bij het glas houden, het liefst je lens tegen het venster, wel met een rubber beschermkap graag.
  • Om vervelende reflecties tegen te gaan, kun je een polarisatiefilter gebruiken om die weg te filteren.
  • Gebruik je flitser niet! Het licht zal onmiddellijk reflecteren van het glas en een grote witte vlek veroorzaken. Als het licht niet geweldig is om te fotograferen, gebruik dan een statief in combinatie met een langere sluitertijd. Indien je geen statief mag gebruiken (b.v. in een museum), zet dan je ISO zo hoog mogelijk zonder dat je storende ruis krijgt.
  • Je kunt het beste een groothoeklens gebruiken, je bent dan wel verplicht om dichter naar je onderwerp toe te gaan en dat is in dit geval beter.

Transparantie

Spelen met de transparantie (de derde eigenschap van glas) is enorm leuk. Denk maar eens aan de prachtige glas in lood ramen van oude kerken. Let wel op hoe je dit precies op de foto zet. Als je een plek pakt waar de zon net doorheen schijnt, krijg je eigenlijk niet de juiste kleuren te pakken.
Let goed op je compositie als je dat soort ramen fotografeert, soms kan een halve meter opzij stappen een veel mooier beeld opleveren. Maak gewoon heel veel foto's, thuis kun je eventueel met wat nabewerking een prachtig abstracte of zelfs surrealistische afbeelding er aan over houden.

Veel plezier met het maken van foto's van reflecties of mooie straatportretten door glas heen. Heb jij, net als Yvan van Laere ook een prachtige foto van glas of door glas geschoten, plaats hem dan in onze lezersgallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth