Onderwerpen voor een mooie plaat

Kerkfotografie: Onderwerpen voor een mooie plaat

Senta Bemelman 699
Een kerk is prachtig om te aanschouwen, maar ook om te fotograferen. Doe snel inspiratie op over onderwerpen die je vast kunt leggen.

Kerken zijn een mooi fotografie-onderwerp. Op vakantie of in eigen land kun je prachtige kerken treffen. Let altijd op dat fotograferen toegestaan is en vraag eventueel aan kerkelijke medewerkers of je foto’s mag maken. In en rondom de kerk zijn veel interessante elementen om in beeld te brengen, hieronder een paar inspirerende voorbeelden. 

Buitenkant

Nog voordat je een voet in het gebouw zet, kun je al een paar mooie kiekjes schieten! De buitenkant van de meeste kerken is opvallend en erg fotogeniek. Zorg dat je een rondje om de kerk heen loopt en kijkt welk gedeelte opvalt. Wissel ook af tussen ooghoogte- en kikkerperspectief.

Kooromgang en orgel

Dit is het meestal ronde gedeelte wat zich vaak aan het einde van de kerk bevindt. Dit is erg mooi om te fotograferen vanuit het middenschip. Dit is de verbinding tussen de ingang van de kerk en de kooromgang. Vaak het je vanuit het midden van het pad een mooi totaaloverzicht. Ook het orgel, indien het aanwezig is, leent zich ook goed als fotografie-onderwerp

Bankjes

In de kerk staan vaak oude bankjes waarin mensen plaatsnemen tijdens ceremonies. De bankjes zijn van hout en hebben veel karakter. Dit kan je foto extra sfeervol maken.

Glas in lood

Een mooi onderdeel om te fotograferen is het glas in lood. Wanneer het licht de ramen raakt, komen de tekeningen tot leven. Dit is een mooi fotografie-onderwerp. In de kerk is het vaak donker. Daardoor is een statief vaak noodzakelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een raam met glas in lood laat voldoende licht door, waardoor je kans hebt op betere foto’s.

Beelden

In het kerkgebouw staan veel beelden, die je ook mooi kunt fotograferen.

Kaarsjes

Het licht van kaarsjes is ook prachtig om vast te leggen. Focus op één kaars of probeer op een creatieve manier meerdere lagen met kaarsen vast te leggen.  

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta