Focus en recompose

Amy Schutte 197
Focus en recompose betekent zoiets als scherpstellen en je compositie opnieuw maken. Het is een bekende techniek onder fotografen. We leggen het uit.

Focus en recompose heeft alles te maken met scherpstellen en een fijne compositie maken. Door deze techniek te gebruiken houd jij, als fotograaf, de controle over wat er scherp is in je foto. Met wat oefening heb je het zo onder controle.

Scherpstelpunten

De meeste camera’s hebben veel scherpstelpunten. Je kunt vaak kiezen of je één scherpstelpunt wil selecteren, een groepje of allemaal. Dat laatste is over het algemeen niet handig. De scherpte kan niet altijd op al die scherpstelpunten liggen, bijvoorbeeld omdat de onderwerpen in de foto op verschillende afstanden tot de lens staan. De camera zal er dan één moeten kiezen. Je kunt dit veel beter zelf doen, want dan heb je in de hand wat er scherp wordt. Kies daarom één scherpstelpunt en gebruik de ‘focus en recompose’ techniek. Het middelste scherpstelpunt is over het algemeen het meest nauwkeurige, maar je kunt ook één van de anderen kiezen.

Focus en recompose

Focus en recompose is heel eenvoudig. Je richt je camera op je onderwerp en maakt eventueel de belichtingsinstellingen. Nu zorg je dat het scherpstelpunt komt te liggen waar jij het wil. Als je een portret maakt bijvoorbeeld, zal dat het oog van de geportretteerde zijn. Druk de ontspanknop half in. Het geselecteerde scherpstelpunt licht waarschijnlijk op als het de scherpte heeft gevonden. Houd de ontspanknop half ingedrukt en verander nu je compositie. Beweeg de camera naar links of naar recht. Druk af en je foto is scherp! (Mits je de juiste sluitertijd hebt gebruikt). Wanneer je je compositie maakt is het belangrijk dat je niet naar voren of achteren beweegt. Je stelt het onderwerp scherp op de afstand waarop het zich bevindt, en die verandert dan.

One Shot Autofocus

Je kunt in het menu van je camera kiezen voor verschillende manieren van scherpstellen. Voor focus en recompose kun je het beste voor One Shot kiezen. Wanneer je de camera instelt op One Shot, dan stelt de camera eenmalig scherp zodra je ontspanknop half indrukt. Op die manier gaat de autofocus niet zoeken naar nieuwe scherpte terwijl jij de compositie verandert.

Backbutton focus

De backbutton focus knop is vergelijkbaar met het half indrukken van je sluiter, wat het moment is voor je camera om scherp te stellen in autofocus. Wanneer je scherpstelt met deze knop, de AF-ON-knop op de achterzijde van je camera, gaat het focussen vooral sneller. Dat komt goed uit bij (snel) bewegende onderwerpen. Je bedient ‘m met je duim dus het is even oefenen.

Niet alle fotografen zijn even enthousiast over de focus en recompose techniek. Oefen ermee en bepaal zelf of je het fijn vindt om te gebruiken.

  

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy