Fototentoonstelling National Geographic in het Museon: 'Kom kijken naar de golfsurfer in de plastic soep'

Expositie in Museon: Planet or Plastic

Marjon van den Ende 738
Het is alom bekend dat de mensheid een rommeltje maakt van onze mooie planeet. Per jaar komt er wereldwijd ongeveer 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Materiaal dat er gemiddeld 500 jaar over doet om afgebroken te worden.

Vis gezond?

Zo'n tien procent van al het wereldwijd gefabriceerde afval komt op één of andere wijze in oceanen te drijven. Drie jaar geleden is door de Universiteit van Lund bewezen dat plastic  ter grootte van nanodeeltjes het brein van vissen kan binnendringen. Een glibberige diersoort die de mens graag vangt om bruin te bakken in favoriete kruiden. Een zeer zorgelijk feitje dus.

Indrukwekkend

National Geographic maakt zich ook druk en hoopt met de fototentoonstelling 'Planet or Plastic, een overdonderende indruk te maken op het publiek. De tentoonstelling die vanaf 12 maart 2020 te zien is in het Museon in Den Haag, stelt bewustwording centraal. Er worden journalistieke foto's getoond over de productie, het gebruik en het afvalprobleem van plastic. Bezoekers krijgen een indrukwekkend kijkje in de verdrietige uitwerking op ons gedrag met betrekking tot het gebruik van plastic en de intense schade die het oplevert.

Er gloort hoop

Maar het niet alleen maar kommer en kwijl. De expositie is ook bedoelt om te inspireren. Zo worden er foto's getoond van kunstenaars die aandacht vragen voor de mondiale plastic struggle, alsook van de bijdrage van wetenschappelijk onderzoek en de zoektocht naar oplossingen. We hebben nog een lange weg te gaan om deze mooie aardkloot op te ruimen en schoon te houden. Door de krachten te bundelen zoals National Geographic doet met het Museon, gloort er hoop aan de horizon van de grote plastic afvalberg.