Een portret met karakter

Amy Schutte 1307
Het maken van een mooi portret is iets waar veel fotografen zich mee bezig houden. Of dat nu in een studio is, in huis of buiten; portretfotografie is een uitdaging.

Maar een goede uitdaging gaan we natuurlijk niet uit de weg! Er zijn fotografen die hun model zo mooi mogelijk in beeld willen brengen, bijvoorbeeld voor een editorial portret of voor portretten op bedrijfswebsites of social media. Daarvoor kun je een visagist of haarstylist meenemen, flatteus licht opstellen en oneffenheden wegwerken in de nabewerking. Er zijn ook fotografen die streven naar een foto waarin het karakter van de geportretteerde juist optimaal wordt weergegeven. Daarvoor is een wat andere aanpak nodig. Tips!

In een goed portret focus je op ogen

Met ‘focus op ogen’ bedoelen we twee dingen. Allereerst is het bij portretfotografie belangrijk dat je scherpstelt op de ogen. Niet op wenkbrauwen, kruin of puntje van de neus, de ogen zijn het raam naar de ziel. Cheesy, maar waar. En daar ligt ook direct het karakter van de persoon. Probeer een gezichtsuitdrukking te fotograferen die bij de persoon past. Zo vraag je niet iemand te glimlachen op een manier waarop de ogen niet meedoen, dat ziet er immers al snel geforceerd uit.

Eigen kleding en eventueel props

Sommige fotografen leggen kleding verzoeken bij hun model neer. Bij groepsportretten allemaal dezelfde kleur, of zwarte of grijze kleding omdat dat mooi afsteekt tegen een witte achtergrond bijvoorbeeld. Maar als je gaat voor een foto waarin meer persoonlijkheid komt te liggen, kun je je model beter zelf de kleding laten kiezen. Sowieso voelen de meeste mensen zich daarin comfortabel, maar kleding is ook een uiting van persoonlijkheid. Of dat nu kleurrijk is, of meer ingetogen; het zegt iets over de persoon die je portretteert. Eventueel kun je je model ook persoonlijke attributen laten meenemen. Is hij of zij visagist? Dan kunnen een make up spiegel, kwasten en poeders misschien wat aan je foto toevoegen. Is hij/zij schilder? Dan kun je je portret verder aankleden met props en verf.

Maak een portret in de omgeving van de geportretteerde

Natuurlijk kun je voor een neutrale achtergrond gaan, waarbij alle aandacht naar (het gezicht van) je model gaat. Maar je kunt ook de omgeving in je foto opnemen, en je portret een verhaal laten vertellen. Het verhaal van de persoon die je fotografeert. Je kunt fotograferen in de woning, of op de werkplek. Je kunt dan zelfs van geposeerde foto’s afwijken, en je portret meer als documentaire fotografie aanpakken. Natuurlijk werkt dit beter bij visueel aantrekkelijk beroepen, meestal beroepen waar veel handwerk mee gemoeid is. Een portret van iemand achter een computer werkt minder goed. In dat geval kun je zoeken naar hobby's of interesses.

Het draait in een portret om de persoon of personen

Wanneer je aan de slag gaat met een portret, props en omgeving, is het natuurlijk wel belangrijk dat de persoon nog steeds centraal staat in je foto. Anders is het immers geen portret meer. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Eén ervan is spelen met de scherptediepte. Door de achtergrond onscherp te maken, wordt het model (dat scherp is) automatisch het onderwerp van de foto’s. Door een kleine scherptediepte te kiezen (het diafragma open) kun je spelen met de mate van scherpte voor de achtergrond. Wanneer je zorgvuldig een locatie hebt gekozen die iets zegt over de persoon, wil je daar nog iets van kunnen zien. In dat geval kies je geen enorm kleine scherptediepte. Maar dat wil niet zeggen dat de omgeving haarscherp hoeft te zijn. Met objectieven met vaste brandpuntsafstand heb je veel mogelijkheden om te spelen met scherptediepte. Deze hebben vaak een grote maximale diafragma opening en kunnen dus een kleine scherptediepte vastleggen. Maar door het diafragma wat meer te sluiten, wordt je scherptediepte groter. Leer van tevoren het objectief goed kennen, zodat je op locatie goede keuzes kunt maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy