Een betere fotograaf in 3 weken

Amy Schutte 212
We willen allemaal een betere fotograaf worden. Zelfs de meest doorgewinterde professional kan zich nog verder ontwikkelen.

We geven hier dan ook vaak tips om een betere fotograaf te worden. Maar natuurlijk is dat een proces, iets dat veel oefening vereist en een tijdje duurt. Je kunt niet zeggen dat je binnen een week of een maand beter wordt, want dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je aan je fotografie kunt besteden.

Drie weken om een betere fotograaf te worden

In een periode van drie weken zou je zichtbaar wat vooruitgang moeten kunnen boeken als fotograaf. Dat is wel sterk afhankelijk van hoeveel tijd je in die drie weken aan fotografie kunt besteden. Laten we er vanuit gaan dat je iedere dag fotografeert, in elk geval één uur maar bij voorkeur meer. Fotografeer je niet iedere dag, dan duurt het plan iets langer.

Week 1

 • Doe inspiratie op. Het is handig om te weten wat voor soort fotografie je aanspreekt. Welke onderwerpen vind je interessant, welk kleurgebruik trekt je aandacht en wat voor stijl vind je leuk? Voor een deel kun je thuis inspiratie opdoen, op internet of social media. Maar, met alle ingewikkelde algoritmes heb je kans dat je al een bepaalde kant op gestuurd wordt. Een middagje rondstruinen in de bibliotheek of een grote boekwinkel, en daarbij door verschillende fotoboeken bladeren, is een goede besteding van je tijd!
 • Ga buiten je comfortzone. Misschien merk je al dat je naar een bepaalde richting neigt, bijvoorbeeld portretten of juist landschappen. Dan is het geen gek idee om juist eens iets totaal anders te doen. Je loopt dan ongetwijfeld tegen andere uitdagingen aan, waar je weer van leert.
 • Zoek een mentor. Op internet en fora kun je het antwoord vinden op veel vragen, maar niet iedereen die je antwoord geeft is even deskundig. Bovendien is face to face contact erg fijn. Kijk of er een professionele fotograaf in de buurt zit die je af en toe mag schaduwen en die je wat feedback op je foto’s geeft.
 • Leer een nieuwe functie van je camera. Bekijk de camera eens goed, Weet je wat alle knoppen doen? En gebruik je ze allemaal? Leer deze week tenminste één nieuwe functie of techniek (dat kan ook fotograferen met lange sluitertijden zijn, of dubbele belichting).

Week 2

 • Open een spaarrekening. Daar ga je natuurlijk niet direct beter van fotograferen, maar naarmate je meer fotografeert zul je waarschijnlijk sneller tegen de grenzen van je apparatuur aanlopen. Of eens nieuwe dingen willen proberen. Zoals we vaak zeggen, nieuwe apparatuur maakt je geen betere fotograaf, maar je wil natuurlijk wel vooruitgang. En met alleen je kitobjectief kom je er niet. Begin dus vast met sparen.
 • Print een mooie foto. Vorige week heb je waarschijnlijk veel gefotografeerd. Laat een afdruk maken van je mooiste foto (dat mag trouwens ook een oudere zijn) en hang deze op een goed zichtbare plek. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en je inspiratie.
 • Sta vroeg op. Nog vroeger dan normaal. De ochtenduren zijn prachtig en rond zonsopgang heb je fantastisch licht. Bovendien geeft het een fijne start aan je dag; je bent al creatief bezig geweest terwijl je ‘gewone’ dag nog moet beginnen.
 • Leer iets nieuws op het gebied van nabewerking. De mogelijkheden op het gebied van Lightroom en Photoshop zijn bijna eindeloos, en er zijn maar heel weinig mensen die alle functies kennen en gebruiken. Maar het loont om er beter in te worden, dus verdiep je eens in een nieuwe techniek. Op youtube staan veel filmpjes die je stap voor stap meenemen.

Week 3

 • Van de automatische (voorkeursmodus) stand af. Gebruikte je eerst nog wel eens de volledige automatische instellingen, of sluiter- of diafragmaprioriteit, dan is het nu tijd om handmatig te gaan. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer op auto mag fotograferen, maar wel dat je weet hoe je je instellingen maakt in verschillende omstandigheden, en hoe je dat snel doet. Alsof het een tweede natuur is.
 • Doe vrijwillig een fotoshoot, maar benader het als een betaalde klus. Zo doe je ervaring op met de omgang met klanten. Je moet foto’s maken waar je zelf tevreden over bent, maar die ook passen binnen de wensen van je ‘klant’. Zoek een goed doel uit dat je een warm hart toedraagt, en je bent ook nog eens goed bezig!
 • Investeer in jezelf. Dat kan zijn door nieuwe apparatuur te kopen die je graag wilde (al is je spaarrekening binnen één week waarschijnlijk nog niet erg hard gegroeid), of door je in te schrijven voor een cursus of workshop. Zo houd je de stijgende lijn van de afgelopen drie weken gemakkelijker vast.

Iedereen een goede fotograaf

Natuurlijk is ieders tempo anders. Maar met deze tips kun je echt stappen maken, en wordt je uiteindelijk een betere fotograaf!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy