Dynamisch bereik en f/stops

Amy Schutte 374
Dynamisch bereik, Dynamic range in het Engels. Stops, stops in het Engels. Termen die je vaak hoort en die erg belangrijk zijn bij het fotograferen. Je hebt het wel eens opgezocht, maar is je nog niet helemaal duidelijk.

Daar kunnen we wat aan doen! Youtubers Tony en Chelsea Northrup hebben deze duidelijke video gemaakt, om de beide concepten uit te leggen. En vooral de relatie tussen de twee.

 

 

Contrast

Het dynamisch bereik is het verschil tussen licht en donker. Maar soms is het verschil tussen licht en donker erg groot, er is veel contrast.

Stops

Je ogen zien tussen 12 en 14 ‘stops’ tussen zwart en wit. Je camera ziet er 8, veel minder dus. De camera kiest een gemiddelde, middengrijs, 4 stops eronder is de schaduw, 4 stops erboven zitten de hooglichten. Wart daaronder of daarboven zit valt grotendeels weg, doordat het onder- of overbelicht is. Je kunt de schaduwen vaak wat ophalen, zeker wanneer je in RAW fotografeert. Hooglichten die overbelicht zijn niet, de informatie is daar weg.

Histogram

‘Shoot to the right’ betekent dat je je foto iets overbelicht, zonder dat er informatie wegvalt. In het histogram zit de piek dan meer rechts. De hooglichten kun je, in de nabewerking, gemakkelijk naar beneden trekken. Vaak is het de lucht die overbelicht is, en is het onderwerp juist wel goed belicht. Door de hooglichten aan te passen heb je nu een mooi belichte foto.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy