Wat is het verschil tussen de Canon f/1.2, f/1.4 en f/1.8?

Diafragma f/1.2 versus f/1.4 versus f/1.8

Eefke Burg 218
Wie net zoals ik dol is op portretfotografie, kijkt waarschijnlijk met grote ogen uit naar de prachtige f/1.2 objectieven die er te verkrijgen zijn. Maar zijn er nou wel zoveel verschillen tussen f/1.2, f/1.4 en f/1.8? En wat is het effect van een ander diafragma? De makers van het Youtubekanaal DigitalRev vroegen zich hetzelfde af en gingen op zoek om te bekijken wat de daadwerkelijke verschillen zijn.

Drie verschillende modellen f/1.2, f/1.4 en f/1.8

Om het goed te kunnen vergelijken bekijken ze drie verschillende modellen met een verschillend maximaal diafragma: de Canon EF 50mm f/1.2, de Canon EF 50mm f/1.4 en de Canon EF 50 mm f/1.8 II. Alleen al bij het delen van de drie verschillende dozen zie je een verschil, de doos van de f/1.8 is maar liefst 2 keer zo klein als de f/1.2.

Lees ook: De Fujifilm GFX100

Er zijn andere duidelijke verschillen. Zo kost de f/1.4 drie keer zoveel als de f/1.8 en de f/1.2 maar liefst meer dan tien keer zoveel als de f/1.8. Maar zorgen deze extra kosten ook voor hogere kwaliteit?

Als de fotograaf aan het werk gaat met de f/1.8, valt het hem op dat het objectief niet alleen goedkoper is dan de andere twee objectieven, maar dat deze ook goedkoper aanvoelt als de andere twee opties. Dit komt doordat het grootste deel van de body gemaakt is door plastic. De kwaliteit van het beeld is echter wel goed: het beeld is dan ook scherp.

Shootout objectieven met verschillende waarden van diafragma

Aan het einde van de video is er een shootout tussen de drie verschillende objectieven. De bokeh komt hier bij f/1.2 uiteraard het beste tot zijn recht. Tot aan f/2 is het f/1.2 objectief scherper dan de andere twee objectieven. Na f/2.8 streeft het f/1.8 objectief de andere twee voorbij als het aankomt op scherpte.

Lees ook: Trap niet in deze autofocus valstrik

De f/1.2 wordt door de filmmakers uitgeroepen tot 'de koning van de bokeh.' De f/1.4 komt echter ook niet slecht uit de bus, toch wordt daar aangegeven dat het beeld bij f/1.2 scherper is bij de volledige opening.

De conclusie? De f/1.8 voelt dan misschien als speelgoed aan, dat is het zeker niet en het objectief geeft je veel waarde voor je geld, vooral met betrekking tot de scherpte van het objectief. De f/1.4 heeft prachtige bokeh en een goede prestatie vanaf f/2 en hoger. De f/1.2 noemen de YouTubemakers een weathersealed, bokehlicious monster prachtig stuk glas. Je hebt bij f/1.2 ook meer mogelijkheden om verschillende zaken uit te proberen met je diafragma

Bekijk de volledige video over f/1.2 versus f/1.4 versus f/1.8

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke