Revolutionaire middenformaatcamera

De Fujifilm GFX100

Eefke Burg 219
De Fujifilm GFX100 verandert het imago van de middenformaatcamera. Waar je bij eerdere middenformaatcamera's wellicht wat minder snel uit de hand zou schieten biedt de Fujifilm GFX100 beeldstabilisatie tot 5.5 stops, waardoor je zelfs snel bewegende onderwerpen goed kan fotograferen.

Fujifilm GFX100 geduchte concurrent full framecamera's

De Fujifilm GFX100 kan zich ook op andere vlakken met zijn full frame concurrentie meten. Qua afmeting (156.2mm x 163.5mm x 102.9mm) als gewicht (1400 gram) is het gelijk aan de gemiddelde fullframe. Met 102 megapixels tot je beschikking kan je bijzonder mooie grote beelden maken, waarmee je zelfs een bus zou kunnen bekleden. Het grote formaat afbeelding van deze camera heeft echter ook een ander voordeel: je kan ontzettend veel in de afbeeldingen croppen. De middenformaat sensor is dan ook maar liefst 1,7 keer zo groot als een normale full framesensor.

Foto: Eefke BurgĀ 

Tijdens het testen van de camera op de set van David de Jong valt me meteen op dat de camera ontzettend snel scherpstelt. Dit komt doordat de Fujifilm GFX100 het eerste model is dat de fasedetectie van de vierde generatie X-camera's hanteert. Gezichts- en oogtracking is ook mogelijk bij de camera, waardoor je zeker weet dat het juiste gedeelte van jouw foto scherp is.

De camera zal een uitkomst zijn voor fotografen die hun camera ook gebruiken om te filmen. Door de toepassing van F-Log is er een breed dynamisch bereik, terwijl de camera voor videobegrippen toch zeer gunstig geprijsd is. Fujifilm heeft voor fans van de oude filmrolletjes het mogelijk gemaakt om deze na te bootsen, zelfs tijdens het filmen. Hiervoor zijn acht verschillende modi beschikbaar, waaronder de Acros.

Foto: Eefke Burg

Voor fotografen die niet dol zijn op nabewerking heeft de Fujifilm GFX100 het zogenaamde 'smooth skin effect,' wat ervoor zorgt dat je wel de voordelen hebt van de extra resolutie, maar bij het maken van portretfoto's weinig tijd bezig bent met de nabewerking.

Meer informatie over de Fujifilm GFX100

Wil je meer weten over de Fujifilm GFX100? Bekijk de DIGIFOTO Pro die nu verkrijgbaar is.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke