Scherpe krachtpatser

100mm f/1.4 Fullframe Zeiss Otus objectief officieel aangekondigd

Siem van Woerkom 174
Het objectief wat aangeboden wordt door Transcontinenta zal voor Canon en Nikon mount in de winkels komen.

Prachtig objectief van Zeiss

We kunnen hem eindelijk aanschouwen, het objectief waar een hoop mensen al een hele tijd op hebben zitten wachten. De Zeiss Otus familie die tot nu toe bestond uit de 28mm, 55mm en 85mm (allen f/1.4), wordt dan eindelijk uitgebreid met de aankondiging van de 100mm f/1.4. Transontinenta zorgt er als importeur voor dat de lens in Nederland beschikbaar zal zijn. Perfect voor iedereen die een tele-portret objectief aan zijn tas wil toevoegen. 

Het objectief heeft 14 glaselementen in 11 groepen, dus voor de meest speciale en scherpe bokeh mogelijk. De minimale scherpstelafstand is ongeveer 1 meter, en de maximale vergroting bedraagt 1:8.6.

Wil je met filters gaan werken, houdt dan rekening met een diameter 86mm. Het objectief is 128mm lang voor Canon mount en 126mm voor Nikon respectievelijk. Tevens heeft het objectief een APO Sonnar lens design wat een exclusief design ontwerp van Zeiss betreft, en uiteraard zijn de diverse coatings tegen ghosting en flaring allemaal aanwezig. 

Schrik niet van de prijs

De objectieven zullen in juni beschikbaar zijn voor verkoop en kosten beiden zo'n €5300. Een flinke uitgave, vooral wanneer je beseft dat deze objectieven manual focus only zijn. Zeiss belooft echter dat de lenzen hun geld dubbel en dwars waard zijn, en dat deze kwaliteit de meeste mensen weg zal trekken van hun goedkopere portret lenzen die ze op dit moment gebruiken. Wij weten niet of het felle prijskaartje gewaarborgd is, maar zullen de objectieven zeker testen wanneer we een productie model opgestuurd krijgen. 

Ook is het het vermelden waard dat er een Zeiss Otus combo set te koop is, waarbij je de 28mm, 55mm en 85mm in een mooie stevige doos krijgt. Een goede aankoop, aangezien je hierbij zo'n €3000 korting krijgt op het totaal. 

 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem