De perfecte belichtingsinstellingen

Amy Schutte 126
Heerlijk, video’s met experimenten. Scheelt je een hoop tijd, want zo hoef je het zelf niet te doen.

Je hebt vast weleens gehoord van de belichtingsdriehoek: diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie elementen bepalen hoe je foto belicht is en moeten goed ingesteld zijn om een goed belichte foto te krijgen. Jared Polin geeft een voorbeeld.

 

 

Maar, de verschillende elementen beïnvloeden de foto anders. Hoe langer de sluitertijd, hoe lichter je foto; je laat namelijk langer licht op je sensor vallen. Maar, fotografeer je uit de hand, dan zou je de kleine bewegingen van je hand terugzien en zou je foto onscherp worden.

Het diafragma beïnvloedt de foto weer anders, zoals je goed in de video ziet. Om zoveel mogelijk scherp te krijgen, ofwel een grote scherptediepte, heb je een hoog f/getal (de opening van je diafragma) nodig. Dat houdt in dat je diafragma minder groot is.

De ISO is de lichtgevoeligheid van de sensor. Zet je deze te hoog, dan zou je foto wel eens korrelig kunnen worden. Hoe beter de camera, hoe minder dit effect meestal is.

Aan de hand van deze video wordt het net iets makkelijker om de belichting goed te krijgen en tegelijkertijd te begrijpen hoe de foto verandert bij verschillende instellingen. En in 3 foto’s.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy