Creëer meer licht bij macrofotografie met externe flitsers

Creëer meer licht bij macrofotografie met externe flitsers

Redactie 993
Heb jij soms moeite om genoeg licht te krijgen bij het maken van een macrofoto? Een externe flitser kan de oplossing bieden!

Veruit de grootste uitdaging voor macrofotografie in het veld is voldoende licht op het onderwerp krijgen. Je wilt dichtbij komen om de hoogst mogelijke vergroting te krijgen, maar hoe hoger de vergroting, hoe meer licht er verloren gaat. Werken met tussenringen of telelenzen kunnen de afstand vergroten zodat je meer licht krijgt, maar je kleine scherptediepte gaat daardoor verloren. De beste oplossing om meer licht te krijgen is simpelweg meer licht creëren zodat je maximale details, diepte, helderheid en kleur kunt krijgen.

Naarmate elektronische flitsers geavanceerder werden, begonnen natuurfotografen ze te gebruiken om voldoende licht te krijgen. Toch blijkt een flitser bovenop je camera niet de oplossing. Het zorgt voor schaduwen achter je voorwerp en voor teveel contrasten. Een ring- of macroflitser kan hierin een oplossing bieden. Het is gemakkelijk en snel te installeren, het licht is vaak te regulieren en het belangrijkste, het licht vouwt zich mooi en zacht om je voorwerp. 

MAcrofotografie, vlinder

Eén van de meest efficiënte manieren om je macrofoto’s een boost te geven, is door gebruik te maken van extra licht. Maar omdat er talloze verschillende flitsers zijn en omdat het hierdoor heel makkelijk wordt om door de grassprieten het veld niet meer te zien, lichten we er hier eentje voor je uit.

Olympus STF-8

Volgens Olympus is de STF-8 de eerste twin-flits macro-opstelling die volledig weestbestendig is, heel handig als je net na een regenbui, of vroeg in de ochtend op een ochtend vol dauw op pad wil gaan om druppels op planten en insecten te fotograferen. Dit systeem heeft twee kleine flitsers die je aan je lens kan bevestigen waarna je heel precies je flitslicht kunt richten. De twee flitsers hebben samen een richtgetal van 8,5 en hebben los een richtgetal van 6. Ook biedt de STF-8 de mogelijkheid om de twee flitskoppen met verschillend vermogen af te laten gaan; je kan één van de twee flitsers acht keer zo hard laten flitsen als de ander. Ideaal als je mooi invullicht wil toevoegen.

Ideaal voor macrofotografen met een MFT-camera.

Prijs € 499,-
Info Olympus.nl

Lees ook: Super handig macro-trucje!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie