Zoom in met de Canon PowerShot SX60 HS

Joni Hendrix 2342
De Canon PowerShot SX60 HS lijkt op een kleine spiegelreflexcamera, maar dat is het niet. Het is een compactcamera met vaste zoomlens. Waar de voorganger, de Canon PowerShot SX50 HS, het moest doen met een zoom van 50x, beschikt deze nieuwe PowerShot over 65x optische zoom.

Dankzij de 65x optische zoomlens, die begint bij  21mm-ultragroothoek, kun je met de Canon PowerShot SX60 HS een breed scala aan onderwerpen vastleggen: van close-ups en landschappen tot onderwerpen op grote afstanden. Als je een mooie foto geschoten hebt, kun je deze snel delen op sociale media met de ingebouwde wifi-verbinding. Je kunt direct van je camera foto's en video's uploaden naar sociale netwerksites, maar het is ook mogelijk om ze op je smartphone of tablet te zetten via de Mobile Device Connect Button of NFC (Near Field Communication). De NFC-ondersteuning zorgt ervoor dat je beelden kunt overzetten van je camera naar bijvoorbeeld je telefoon door simpelweg met je camera tegen je telefoon te tikken.

Automatische correctie

Met de Intelligent Optical Image Stabilizer hoef je je geen zorgen meer te maken dat camerabewegingen je resultaten beïnvloeden. De camera corrigeert automatisch en de kans op scherpe en gedetailleerde foto’s is dankzij deze functie groter, ook met volledige zoom of een foto zonder statief bij weinig licht.

RAW

Niet alle compact camera’s beschikken over de mogelijkheid om foto’s in RAW te maken, maar de PowerShot SX60 HS wel. RAW betekent ruw, dus onbewerkt. Een RAW-foto bevat de oorspronkelijke gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Normaal gesproken maak je JPG-foto’s, de camera doet al automatisch enkele bewerkingen aan de foto, zoals kleurtemperatuur. Als je een foto op de RAW-stand maakt, doet de camera dit niet en heb je tijdens het bewerken alle vrijheid om veel aan te kunnen passen aan de foto. Je hebt dus meer bewerkingsmogelijkheden dan bij een JPG-foto.

Uitklapbaar schermpje en elektronische zoeker

Veel camera's hebben tegenwoordig een uitklapbaar schermpje, zo ook de Canon PowerShot SX60 HS. Dat geeft je de vrijheid om bijvoorbeeld selfies te maken, maar ook opnames uit verschillende hoeken. Naast een uitklapscherm heeft de SX60 HS ook een elektronische zoeker met hoge resolutie. Handig als je fotografeert in fel zonlicht en het scherm niet meer goed te zien is.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon PowerShot SX60 HS is vanaf oktober 2014 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro.