Wilde dieren trotseren grote steden

Wilde dieren trotseren grote steden

Nadja Geskus 564
Amsterdam, Londen, in alle grote steden kun je elk type mens vinden. De meest bijzondere verschijningen lopen er rond. De Litouwse kunstenaar Ceslovas Cesnakvicius vond hierin zijn inspiratie.

“Tijdens het kijken naar de mensen met verschillende culturen en nationaliteiten, met extravagante outfits en looks, vroeg ik me af hoe het kon dat ik nog geen enkele nare blikken had gezien tussen al die mensen. Iedereen accepteert elkaar.”

Al eerder bezocht Cesnakevicius multiculturele steden, maar dit was hem nog niet eerder opgevallen. Met name Amsterdam had de minste intimidatie tussen de verschillende mensen. Het maakte niet uit hoe iemand er uit zag of waar hij vandaan kwam. “Als er hier een harig beest zou lopen, zou het niemand wat uitmaken, zolang hij zich maar met zichzelf bemoeide.” Deze gedachtes brachten de kunstenaar op het idee om deze, onlangs voltooide, fotoserie te maken.

The Zoo

In de serie ‘The Zoo’, lopen wilde dieren ogenschijnlijk in het midden van grote steden als Amsterdam, Londen, Parijs, Barcelona en Berlijn. Cesnakevicius manipuleerde de foto’s met een breed scala aan dieren. Zo loopt er een familie pinguins uit een metrostation in Parijs, steken drie zebra’s nonchalant de straat over en bekijkt een gorilla de schappen in een platenzaak. De serie kan worden gezien als een leuke en surrealistische serie, maar de boodschap gaat over een maatschappelijke tolerantie en de eenheid die men ervaart in alle hoeken van de wereld. 

“Ik ben geboren en getogen in Litouwen, een voormalige republiek van een nu niet-bestaand land van de Sovjet-Unie. Een land waar iedereen die opviel, meteen gepest werd of zelfs vervolgd werd door de staat. Nu ik heb ervaren hoe het is om buiten deze gemeenschap te komen, vraag ik me af wat voor persoon ik zou zijn als ik in een meer tolerante samenleving was opgegroeid.”

Cesnakevicius fotografeert al sinds 2008 de straten van verschillende steden. Het merendeel van de foto’s uit 'The Zoo' zijn twee enkele shots; die van de straat en van het dier. In sommige foto’s van de straat zijn wat kleine aanpassingen gemaakt, vanwege de compositie. Cesnakevicius haalt veel plezier uit het bewerken van zijn beelden. Na het bekijken van de straatfoto’s, vroeg hij zich af wat er heel onwaarschijnlijk zou kunnen verschijnen in de straten van de grote steden. Het antwoord is simpel, een stel wilde dieren.

Bekijk de volledige serie op de pagina van Cesnakevicius.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja