Waarom accreditatie belangrijk is voor fotografen

Waarom accreditatie belangrijk is voor fotografen

Senta Bemelman 889
Als je bij belangrijke evenementen, concerten of wedstrijden vooraan wil staan als fotograaf heb je accreditatie nodig. Deze toestemming krijg je echter niet zomaar.

Bij belangrijke concerten van Nederlandse of internationale artiesten mag je als fotograaf niet zomaar vooraan staan. De organisatie die het evenement organiseert, bepaalt in combinatie met het betrokken management welke fotografen wel en niet aanwezig mogen zijn met hun camera.

Perskaart

Als accreditatie wordt verleend, krijg je een perskaart waarmee je toegang hebt tot speciale gebieden waar jij kunt fotograferen. Maar een perskaart krijg je niet zomaar. Zorg dat je een opdrachtgever hebt waarvoor je fotografeert, hierdoor heb je een grote kans op accreditatie dan wanneer je dit voor persoonlijke doeleinden doet.

In veel gevallen is accreditatie niet gemakkelijk te verkrijgen. Het is afhankelijk van het bedrijf waarvoor je fotografeert, is dit populair of een grote naam in de industrie, dan heb je over het algemeen een grotere kans dan wanneer je voor een lokaal blad fotografeert.

Verschillend

Niet alleen het bedrijf waarvoor je fotografeert is belangrijk, ook het evenement dat je fotografeert is belangrijk. Bij een kleinschalige opening van een museum krijg je sneller toegang dan een uitverkocht concert van een Amerikaanse superster in een grote muziekhal. Ieder evenement en accreditatie verlenend bedrijf heeft ook andere eisen waarop zij selecteren. Bekijk hoe dat bijvoorbeeld op het Circuit Park Zandvoort wordt geregeld. Je kan ook via de Nationale Vereniging van Journalisten kijken of je mogelijk als fotojournalist toegang krijgt.

Portfolio

Probeer een goed portfolio op te bouwen en probeer klanten te krijgen door jezelf online zichtbaar te maken en neem in het begin zo veel mogelijk klussen aan. Hoe meer je fotografeert en jouw werk gepubliceerd wordt, hoe meer je aan eventuele toekomstige klanten kan laten zien. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta