Zo maak je een portfolio

Amy Schutte 214
Wanneer je eenmaal wat mooie foto’s gemaakt hebt, wil je ze vast ook wel aan de wereld laten zien. Misschien kun je dan zelfs wel beginnen met betaalde opdrachten, als je daar klaar voor bent. Hoe presenteer je je foto’s? Je kunt kiezen voor een online portfolio.

Er zijn verschillende manieren om een online portfolio samen te stellen. Wanneer je al gebruiker bent van Lightroom of Photoshop (of één van de andere Adobe programma’s), heb je al een Adobe ID. Je kunt dan gratis een portfolio aanmaken en eventueel synchroniseren met Lightroom. We leggen het uit.

Wat heb je aan een online portfolio

Je computer of harde schijf loopt langzaamaan vol met foto’s. Natuurlijk is het leuk als anderen die ook zien. Helemaal als je betaalde opdrachten doet, of overweegt om die stap te zetten. Vroeger maakte je een portfolio met je beste foto’s, die je in een mooi boek verzamelde. Omdat veel potentiële klanten nu online kijken, is de verschuivingen van portfolio’s ook grotendeels meegegaan. Hoewel een geprinte foto voor sommigen meer aantrekkingskracht heeft, is het toch een makkelijke tool. Je kunt online namelijk makkelijker verschillende portfolio’s aanmaken, die zich meer richten op één kant van de fotografie. Zo wordt het voor jou makkelijker om je ‘beste’ foto’s te selecteren. Wat voor jou de beste foto is, heeft voor een toekomstig bruidspaar misschien weinig waarde. Die willen vooral zien wat voor bruidsreportages je al maakte. Vraag je dus goed af wat het doel van je portfolio is, voordat je ‘m samenstelt. 

Kies je foto’s slim

Als je betaalde opdrachten wil gaan doen, is het handig dat potentiële opdrachtgevers direct zien wat jij te bieden hebt, wanneer ze je portfolio bekijken. Zorg dus dat het helder is, en er niet teveel genres door elkaar lopen. Ook al heb je mooie natuurfoto’s gemaakt op je laatste reis, als je specialiteit kinderportretten is, kun je ze beter niet in je portfolio opnemen. Ben je echt heel veelzijdig? Maak dan verschillende portfolio aan. 

Adobe portfolio

Adobe portfolio is een online galerij voor jouw foto’s, die te synchroniseren is met Lightroom Collections. Synchronisatie is vrijwel altijd tijdbesparend, dus daar houden we van. In Adobe Portfolio hoef je geen eigen site te bouwen, en hoef je ook geen ingewikkelde code te kennen. Je hebt een Adobe ID nodig, die je al hebt als je een Lightroom of Photoshop abbonement hebt.  Hier is hoe het gaat.

  • Ga naar www.myportfolio.com  en log in met je Adobe ID. Als je voor het eerst aan de slag gaat, kies je voor ‘ga aan de slag’. Kies vervolgens voor ‘Galerie van werk’.
  • Kies voor een layout. Denk er goed over na welke stijl bij jouw foto’s past en wat voor uitstraling je voor je portfolio wenst. Er zijn er, vooralsnog, dertien om uit te kiezen.
  • Ga naar ‘manage content’. Klik vervolgens op ‘add collections’ en er zal een venster openen waarin je Lightroom Collections zichtbaar worden. Selecteer degenen die je in je portfolio wil opnemen. Controleer het overzicht bij de ‘manage content’ knop. Zorg dat elke collectie op ‘on’ staat, als je wil dat die op je site te zien is. 
  • Kies een foto als coverfoto voor portfolio. Ga naar ‘edit cover image’. Hiervoor moet je een foto apart exporteren vanuit Lightroom en hier importeren; je kunt nog niet rechtstreeks een foto uit de collecties kiezen. Je kunt wel schalen en bijsnijden. 
  • Ga weer naar ‘edit your settings’ en kies ‘domain name’. Dit is de domeinnaam, de URL. Je kunt een domeinnaam claimen, dat kost je vaak slechts een paar euro. Of je kunt voor de gratis mogelijkheid gaan, die er zo uitziet: jouwnaam.portfolio.com. 
  • Preview en kijk of alles er net zo uitziet als je wilde. Maak eventueel aanpassingen.
  • Je kunt de je portfolio steeds opnieuw synchroniseren met Lightroom Collections, dus wanneer je nieuwe foto’s toevoegt aan je collecties heb je ze binnen enkele minuten ook aan je portfolio toegevoegd.

Het lijkt een lange lijst van stappen, maar het wijst zichzelf en je bent zo klaar. Zo ben je in elk geval online vindbaar. Dat is alvast de eerste stap naar betaald werk!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy