Een mooie fotogalerij als online portfolio

Amy Schutte 200
Fotografie, compleet met nabewerken, is een tijdrovende klus. Het is een goed idee om een eigen website bij te houden, maar daar gaat nog eens extra tijd in zitten. De foto’s moeten immers een voor een geupload worden, eventueel nog op maat gemaakt. Met Adobe Portfolio en Lightroom Classic CC kan dat binnen een kwartiertje.

Waarom een online portfolio

Als je ingehuurd wilt worden als fotograaf, zullen mensen je moeten leren kennen en willen ze natuurlijk zien wat voor foto’s je maakt. Vroeger maakte je een portfolio met je beste foto’s, die je in een mooi boek verzamelde. Omdat veel potentiële klanten nu online kijken, is de verschuivingen van portfolio’s ook grotendeels meegegaan. Hoewel een geprinte foto meer aantrekkingskracht heeft, is het toch een makkelijke tool. Je kunt online namelijk makkelijker verschillende portfolio’s aanmaken, die zich meer richten op één kant van de fotografie. Zo wordt het voor jou makkelijker om je ‘beste’ foto’s te selecteren. Wat voor jou de beste foto is, heeft voor een toekomstig bruidspaar misschien weinig waarde. Die willen vooral zien wat voor bruidsreportages je al maakte. Vraag je dus goed af wat het doel van je portfolio is, voordat je ‘m samenstelt.

Strenge selectie

Potentiële opdrachtgevers moeten direct zien wat jij hen te bieden hebt, wanneer ze naar je portfolio kijken. Zorg dus dat het helder is, en er niet teveel genres door elkaar lopen. Ook al heb je mooie natuurfoto’s gemaakt op je laatste reis, als je specialiteit kinderportretten is, hebben ze niets in je portfolio te zoeken. Het maakt het onprofessioneel en zorgt er eerder voor dat mensen afhaken dan dat ze je inhuren. Ben je echt heel veelzijdig? Maak dan verschillende portfolia aan.

Kill your darlings

Uiteraard ben je als fotograaf trots op je werk. Zeker als je recent iets heel nieuws heb uitgeprobeerd, en dat goed geslaagd is, wil je dat graag delen. De verleiding is dan groot om veel foto’s op je site of portfolio te knallen. Onthoud dat een sterke foto meer kracht heeft dan tien. Voor een buitenstaander lijken ze veel op elkaar en het kan ervoor zorgen dat ze afhaken. Kies dus alleen foto’s die veel van elkaar verschillen. En dat betekent dus ook dat je goede foto’s weg moet laten.

Adobe portfolio

Adobe portfolio is een online galerij voor jouw foto’s, die te synchroniseren is met Lightroom Collections. Synchronisatie is vrijwel altijd tijdbesparend, dus daar houden we van. In Adobe Portfolio hoef je geen eigen site te bouwen, en hoef je ook geen ingewikkelde code te kennen. De enige kanttekening is dat je Adobe Creative Cloud Photography Plan lid moet zijn om toegang te hebben. Hier is hoe het gaat.

  • Ga naar www.myportfolio.com  en log in met je Adobe ID. Als je voor het eerst aan de slag gaat, kies je voor ‘get started free’.
  • Kies voor een layout. Denk er goed over na welke stijl bij jouw foto’s past en wat voor uitstraling je voor je portfolio wenst. Er zijn er, vooralsnog, acht om uit te kiezen.
  • Ga naar ‘edit your settings’ (pas voorkeur aan) en zorg dat er een vinkje staat in het vakje “Enable lightbox for images on my pages”. Zonder dit vinkje zouden alleen thumbnails te zien zijn.
  • Ga naar ‘manage content’. Klik vervolgens op ‘add collections’ en er zal een venster openen waarin je Lightroom Collections zichtbaar worden. Selecteer degenen die je in je portfolio wil opnemen.
  • Controleer het overzicht bij de ‘manage content’ knop. Zorg dat elke collectie op ‘on’ staat, als je wil dat die op je site te zien is.
  • Kies een foto als coverfoto voor portfolio. Ga naar ‘edit cover image’. Hiervoor moet je een foto apart exporteren vanuit Lightroom en hier importeren; je kunt nog niet rechtstreeks een foto uit de collecties kiezen. Je kunt wel schalen en bijsnijden.
  • Ga weer naar ‘edit your settings’ en kies ‘domain name’. Dit is de domeinnaam, de URL. Je kunt een domeinnaam claimen, dat kost je vaak slechts een paar euro. Of je kunt voor de gratis mogelijkheid gaan, die er zo uitziet: yourname.portfolio.com.
  • Preview en kijk of alles er net zo uitziet als je wilde. Maak eventueel aanpassingen.
  • Je kunt de je portfolio steeds opnieuw synchroniseren met Lightroom Collections, dus wanneer je nieuwe foto’s toevoegt aan je collecties heb je ze binnen enkele minuten ook aan je portfolio toegevoegd.

 

Easy does is, en zo ben je in elk geval online vindbaar. Dat is alvast de eerste stap naar betaald werk!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy