Een reis portfolio maken

Amy Schutte 273
Veel fotograferen zijn het meest actief wanneer ze op reis of op vakantie zijn. Dus waarom zou je niet een mooi reis portfolio maken?

In een portfolio verzamel je je mooiste werk, om aan anderen (zoals potentiële opdrachtgevers) te laten zien wat je kunt en in welke stijl je fotografeert. Je wil laten zien dat je creatief bent, technisch goed kunt fotograferen en een verhaal met je foto’s kunt vertellen. Met deze tips lukt dat.

Reis portfolio

Wanneer je je wilt specialiseren in reizen (en wie wil dat niet?), zul je als fotograaf veelzijdiger moeten zijn dan in de meeste andere specialisaties. ‘Reisfotografie’ beslaat immers alles, van straatfotografie tot landschappen tot portretten. Je hoeft natuurlijk niet alles te doen, maar het kan wel. Je zult ook veel flexibeler moeten zijn, want in reisfotografie kun je allerlei beperkingen tegenkomen. Openingstijden, weersomstandigheden en plaatselijke regelgeving, om maar wat voorbeelden te noemen. Probeer in elk geval een lijn aan te brengen in je portfolio. Selecteer niet lukraak alle gelukte foto’s, maar zorg ervoor dat je foto’s iets zeggen over jou als fotograaf.

Plan voor je portfolio voor je op reis gaat

Tenzij je een doorgewinterde reiziger bent, zul je veel plekken maar één keer bezoeken. In elk geval zal het dan een hele poos duren voor je er weer bent. Zorg dus dat je alles uit je bezoek haalt wat je wil. Lees je in en probeer eventueel werk van lokale fotografen te achterhalen. Het is zonde als je op de laatste dag hoort over een te gekke plek, of aan het einde van de reis nog geen foto’s hebt waar je blij mee bent. Plan voor verschillende weersomstandigheden, zodat je ook bij slecht weer nog aan de slag kunt.

Voorlopig niet op reis

Ga je voorlopig niet op reis, maar wil je je toch verdiepen in reisfotografie? Geen zorgen, benader je eigen woonplaats als een reisbestemming. Doe onderzoek naar mooie plekken in de buurt, door bijvoorbeeld op Instagram rond te kijken en te googlen. Misschien kom je nog verrassingen tegen! In je eigen woonplaats kun je natuurlijk wachten tot je de perfecte weersomstandigheden hebt, je kunt altijd op een andere dag gaan. Maar doe dit juist niet. Oefen met het omgaan met tegenslag, op reis zul je er ook het beste van moeten maken. Kies een aantal plekken uit en bezoek deze op verschillende tijdstippen van de dag, zo mogelijk ook in verschillende seizoenen. Als je de foto’s allemaal bekijkt, leert het je veel over de ideale omstandigheden. Benader voor de rest je fotografie als reisfotografie: probeer het verhaal van jouw woonplaats te vertellen.

Doe dit nu ook eens voor een bestemming

Hopelijk heb je inmiddels een reis gepland. Je ervaring in je eigen woonplaats helpt je, je kunt wat je geleerd hebt toepassen op deze nieuwe plek. Nog steeds geen plannen? Je kunt natuurlijk ook eens een dagje naar Antwerpen gaan, of een stad in Duitsland. Of een gebied in Nederland dat je helemaal niet kent. Doe je huiswerk en vraag eventueel mensen in de buurt of ze je kunnen helpen. Zie je iemand met een hond wandelen? Dan heb je kans dat die persoon in de buurt woont. Vraag hem/haar naar hun lievelingsplek in de buurt, wie weet stuit je op een pareltje!

Evenementen

Op reis kunnen evenementen je enorm op weg helpen. Markten, feestdagen, pleinfeesten, overal ter wereld bieden deze bijeenkomsten goede fotografie gelegenheden. Door de drukte val je niet zo op, en vaak worden er shows of demonstraties gehouden die je mooie plaatjes kunnen bieden. Ook voor evenementen geldt; in eigen land kun je uitstekend oefenen.

Kies alleen uitstekend werk

Voor je portfolio is het van belang dat je alleen uitstekend werk opneemt. Een foto van een mooi onderwerp die niet technisch klopt, hoort niet in je portfolio thuis. Alleen het beste is goed genoeg, dus wees kritisch bij het samenstellen van je reis portfolio.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy